Ще променят правилата на борсата, отнасящи се до осъществяване на IPO

836
Ще променят правилата на борсата, отнасящи се до осъществяване на IPO

По време на редовна среща на КФН с представители на институциите и участниците на капиталовия пазар бе повдигнат въпросът за случаите на презаписване на емисиите акции при последните първични публични предлагания и възможните неблагоприятни последици за пазара при бъдещи предлагания.

В тази връзка Комисията за финансов надзор съвместно с БФБ –София започва процес за съгласуване на промяна в правилата на борсата, отнасящи се до осъществяване на първично публично предлагане на ценни книжа.

Основната цел е съществуващата сега процедура да се измени и доразвие, така че да бъде максимално обективна и справедлива за всички пазарни участници.

Нека припомним, че последните две проведени IPO-та, това на Девин и Специализирани Бизнес Системи бяха презаписани съответно 11 и 4.98 пъти.

През май т.г. при листването на Първа инвестиционна банка и Корпоративна Търговска банка презаписването бе респективно 14 и 6 пъти, а при Каолин заявките на инвеститорите надвишиха предложените акции 3 пъти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg