Според заместник-председателя на БНД и бивш вицепремиер Лидия Шулева "Булгартабак" е източван системно преди да се приватизира. Става дума за "пореден социалистически маниер за източване на предприятия и приватизацията им след това", каза тя на пресконференция днес.

Шулева е подготвила питане по въпроса до министъра на икономиката Петър Димитров. По думите й от 2004 г. дружеството е намалило драстично печалбата си и е увеличило дължимите му вземания, а тогава някой е имал интерес от осуетяването на приватизацията на холдинга. Тя каза, че няма информация кой има интерес да го купи сега.

Шулева посочи, че от 2006 година досега в дружеството не са влезли 260 млн. лв. и това са неполучени пари за продадени цигари. Преди две години размерът им е бил едва 11 млн. лв.

На 1 февруари тази година се навършиха четири години от оттеглянето на „Бритиш американ табако" от приватизацията на "Булгартабак" заради усложнената политическа обстановка и скандали на управляващите, както са се изразили те, допълни Шулева. Тя припомни, че тогава е било провалена изгодна сделка при цена 250 млн. евро за 100% от капитала на цигарите фабрики в София, Пловдив и Благоевград.

При последното проучване на МБМД, е станало ясно, че пазарният дял на "Булгартабак" е спаднал на 65.3% при 95% през предходните години. По думите на Шулева преди четири години "Булгартабак" се е "простил" с монопола си срещу 18 млн. лв.

От сайта на Българска фондова борса е видно, че печалбата на дружеството до 2004 година е била от порядъка на над 400 млн. лв., а сега приходите от продажбите на цигари на двете фабрики София БТ и Благоевград БТ, са от порядъка на 290 млн. лв..

Така наречените вземания от дистрибутори са нараснали от около 31.4 млн. лв. през 2004 година на 254.8 млн. лв. през 2008 година на дружеството.

За пример Шулева посочи, че приходите от продажба на вътрешния пазар на Благоевград БТ за 2008 година са 114 млн. лв., а вземанията им за същия период са 150 млн. лв..

На въпрос в чии интерес е драстичното спадане на приходите и пазарния дял на дружеството, Лидия Шулева заяви, че няма информация кой иска да купи "Булгартабак", но посочи, че „неслучайно сегашният говорител на управляващата партия е в пряка връзка с управлението на "Булгартабак".

Шулева добави, че не е дошло време да говори и за шумно провалената със скандали сделка с "Бритиш американ табако", както и за своята оставка тогава, но и това ще стане.

Източник: БГНЕС, БНР