На 5 декември ще се проведе извънредно Общо събрание на акционерите на Стопанска и Инвестиционна банка (

), съобщават от БФБ. На него ще се обсъждат промени в органите на управление. Новите членове на надзора ще бъдат Дирк Мампеи и Ян (Жан) Ванхевел.

Ще се гласува и изменение на устава на банката и промени в ръководството на специализираната служба за вътрешен контрол. При липса на кворум събитието ще се птоведе на 19 декември.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на Борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 19.11.2007 год.

KBC и акционерите на СИБанк (Цветелина Бориславова и инвестиционният фонд Novator, основан от исландския инвеститор Тор Бьорголфсон) подписаха в края на септември споразумение за придобиването от KBC на пакет от 75% от капитала на СИБАНК, една от десетте най-големи банки в България, за сума от 295 млн. евро.

KBC и Цветелина Бориславова сключиха и споразумение за партньорство, съгласно което Цветелина Бориславова ще запази миноритарен пакет от 22.3% в капитала на банката и ще бъде партньорът на KBC в банковия бизнес в България.

След придобиването, KBC ще отправи търгово предложение за останалите 2.7% от акциите, търгувани на Българска фондова борса – София.

Основният капитал на банката е 6 972 056 лв., разпределен в същият брой акции с номинал от 1 лев.

Днес акциите на СИБанк поевтиняха с 0.05%, до 98.95 лв. Дневният обем достигна 181 книжа, изтъргувани между 98.17 лв. и 99 лв.