Siemens отчете рекордна печалба за финансовата 2010

934
Siemens отчете рекордна печалба за финансовата 2010

През финансовата 2010 г. Siemens генерира най-голямата оперативна печалба в историята си. Общата печалба във всички сектори, в които компанията работи, е нараснала с 4%, достигайки 7.8 млрд. евро.

Нетната печалба достига 4.1 млрд. евро - с 63% повече, отколкото година по-рано. След спада през първите две тримесечия на отчетния период, през втората половина на годината новите поръчки и приходите отбелязаха рязко съживяване. За цялата финансова година новите поръчки са се увеличили с 3% и достигат стойност от 81.2 млрд. евро, а приходите са се стабилизирали на ниво 76 милиарда.

„Приключихме финансовата 2010 г. много успешно - заяви Петер Льошер, президент и главен изпълнителен директор на Siemens. - Излизаме от периода на икономически спад с пълна скорост и отчитаме все по-голям ръст. Очакваме продължение на положителната тенденция и през следващата година и ясно изразен ръст на новите поръчки."

Най-голям принос за рекордните резултати през 2010 г. има сектор Енергетика, който е донесъл печалба на стойност 3.6 млрд. евро - със 7% повече, отколкото предходната година.

В най-голяма степен този резултат се дължи на бизнеса с конвенционални източници и преноса на електроенергия. Печалбата в сектор Индустрия е нараснала с 29% до 3.5 млрд. евро. Сектор Здравеопазване отчита печалба на стойност 748 млн. евро.

Благодарение на силното представяне на Siemens през второто полугодие новите поръчки за цялата финансова 2010 г. надхвърлиха нивата от предходната година. От 14-те бизнес направления на компанията най-голям ръст на поръчките отчете това за възобновяема енергия. Компанията разшири дейността си в областта на екологосъобразните продукти и решения.

Приходите от екологичното портфолио са нараснали от 27 млрд. евро за финансовата 2009 г. на приблизително 28 млрд. евро. Въпреки лекия спад в Европа, ОНД, Близкия изток и Северна и Южна Америка, приходите са се повишили с общо 10% в Азия и Австралия. Особено силен ръст е отчетен в развиващите се държави.

С подобряването на състоянието на пазарите, на които оперира, Siemens очаква значителен растеж на поръчките през финансовата 2011 г. Компанията прогнозира, че приходът от продължаващите дейности ще надхвърли резултатите, отчетени за 2010, с най-малко 25-35 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg