Силен ръст при новите членове на BG40 - Чугунолеене и Спарки Елтос

582
Силен ръст при новите членове на BG40 - Чугунолеене и Спарки Елтос

Родните индекси завършиха днешната борсова сесия с повишения, които бяха по-осезателни при широкия BG40 приключил деня с ръст от 1.2% до ниво от 399.89 пункта, или малко под психологическото ниво от 400 пункта. Индексът SOFIX добави към стойността си 0.2% до ниво от 1 554.06 пункта.

За втори пореден ден повишението на широкия индекс до голяма степен се предопредели от поскъпването при книжата на Оргахим, приключили днешния си ден на търговия с нарастване от 3.4% до средна цена от 459.91 пункта.

За това съдейства и поскъпването на акциите на Чугунолеене, които регистрират значително повишение от вчера, след като са най-новият компонент от обновения индекс BG40.

Книжата на ихтиманското дружество регистрираха нова рекордно висока стойност в историята си на търговия при ниво от 31.70 лв., като деня приключиха с повишение от 12.8% до средна цена от 29.40 лв. за брой и изтъргувани над 1 800 броя.
Силен ръст днес регистрираха и книжата на друго дружество, от вчера в състава на широкия индекс - Спарки Елтос. При обем от над 13 200 броя те поскъпнаха с 4% до ниво от 18.36 лв. за брой.

На страната на печелившите през днешната борсова сесия бяха и акциите на Мостстрой, които при обем от 114 изтъргувани акции добавиха 6.3% към стойността си до ниво от 1 214.32 лв. за брой.

След вчерашното си повишение днес акциите на Стара планина Холд не успяха да продължат възходящия си тренд и приключиха борсовата сесия със спад от 3.9% до ниво от 18.3 лв. за брой.

При изтъргуван обем от над 1 млн. акции, книжата на Адванс Терафонд поевтиняха с 4.2%, а тези на Първа Инвестиционна Банка загубиха 1% от стойността си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg