Нямам притеснения около сделката за „Кремиковци". Не мога да допусна, че е възможно да се яви участник, който да рискува да загуби 31 млн. лв. Това заяви синдикът в „Кремиковци" Цветан Банков.

„Действително проектът със закупуването на производствените мощности на „Кремиковци" по всички критерии се води рисков проект. Съвсем нормално е целево да се създаде компания, която да придобие тези активи, тъй като след като те се включат вече в капитала на това дружество, нещата се изменят. Получава се едно много сериозно предприятие", добави мнението си той.

По думите му, на производствената и предзаводската площадка няма нито един обект, който да има статут на земя със стари замърсявания. При всички случаи законодателството вече е такова, че няма да позволи вече да се работи по неекологосъобразен начин, отбеляза Банков и добави категорично: Каквото и да се произвежда, то ще е според стандартите.

Любомир Павлов от Федерална синдикална организация „Металурзи" към КТ „Подкрепа" подчерта, че след продажбата на „Кремиковци" 7000 души ще си получат неизплатените трудови възнаграждения. Надяваме се след като сделката приключи на 18 април и минат всички процедури, в най-кратък срок хората ще си получат парите. Вярвам, че една част от завода, която е в добро състояние, има потенциал да работи, посочи още Павлов.

Вчера металургичният комбинат "Кремиковци" бе продаден на търг с явно наддаване на "Елтрейд Къмпани" ЕООД за 316 млн. лв. 26-годишният купувач на завода Лъчезар Варнаджиев се оказа единственият кандидат.

Цялата сума по цената на завода трябва да бъде внесена до 18 април. Следва съдебна процедура и едва тогава купувачът ще бъде признат за собственик на завода.

Източник: БНР