За полугодието Синергон холдинг АД формира нетна печалба в размер на 3 млн. лв. (0.16 лв. на акция), спрямо 5.222 млн. лв. година по-рано, показват отчетите на компанията, предоставени на БФБ.

За периода общите приходи на холдинга са в размер на 5.148 млн. лв., или са с 1.5 млн. лв. по-малко от същия период на предходната година. Основното намаление, се дължи на намалението на финансовите приходи и по-точно, на по-малкия размер дивиденти, начислени от дъщерните дружества, спрямо същия период на предходната година.

Разходите по осъществяване на цялостната дейност на Синергон холдинг АД са в размер на 2.074 млн. лева и се увеличават със 766 хил. лв. спрямо предходната 2006 г. Увеличението на разходите за дейността е в размер на 455 хил. лв. и се дължи преди всичко на покачените разходи за реклама, консултантски, трудови и другите разходи. Разходите за лихви също се покачват с 235 хил.лв. и се дължат на увеличения размер на получените депозити от дъщерните дружества и получените банкови кредити.

Активите на Синергон Холдинг АД от 151.462 млн. лв. в началото на годината, се увеличават на 186.276 млн. лв. към 30 юни. Увеличението спрямо началото на годината е в размер на 34.814 млн. лв. То се дължи основно на увеличение на дълготрайните материални активи с 22.665 млн. лв., в резултат на закупените терени за 22.341 млн. лв. в София, по плана на местността „Младост 1А” от „Витошки имоти”ЕООД, както и закупени транспортни средства.

Очакванията на ръководството на дружеството са, че след около 3 години, необходими за проектиране и построяване на многофункционална сграда върху закупените имоти, холдингът би реализирал нетна печалба, надхвърляща 6.7 млн. евро.

През отчетното тримесечие холдингът е регистрирал участие в новоучредено дружество с наименование Топливо Китай, като по този начин вече има инвестиции в 25 дъщерни, 2 асоциирани и 2 с малцинствено участие предприятия.

През анализирания период приключи и се вписа в търговския регистър увеличението на капитала от 14 122 649 лв. на 18 359 849 лв. На проведеното годишно общо събрание на 21 юни, освен приемането на годишния финансов отчет и разпределение на печалбата, акционерите овластиха УС в продължение на пет години да увеличава капитала на дружеството чрез издаване на нови акции до 100 млн. лева.

С набраните средства от осъщественото увеличение на капитала ръководството продължава да финансира дружествата в мебелното производство и производството на строителни материали и бетонови изделия. Инвестициите в тези направления ще надхвърлят 8 млн. лв., като само до края на годината ще бъдат вложени над 3 млн. лева.

Днес акциите на дружеството поскъпнаха с 1.23 %, до средна цена 13.26 лв. за брой.