Синергон холдинг отчита неконсолидирана печалба в размер на 3 млн. лв. към 30 юни

620
Синергон холдинг отчита неконсолидирана печалба в размер на 3 млн. лв. към 30 юни

За полугодието Синергон холдинг АД формира нетна печалба в размер на 3 млн. лв. (0.16 лв. на акция), спрямо 5.222 млн. лв. година по-рано, показват отчетите на компанията, предоставени на БФБ.

За периода общите приходи на холдинга са в размер на 5.148 млн. лв., или са с 1.5 млн. лв. по-малко от същия период на предходната година. Основното намаление, се дължи на намалението на финансовите приходи и по-точно, на по-малкия размер дивиденти, начислени от дъщерните дружества, спрямо същия период на предходната година.

Разходите по осъществяване на цялостната дейност на Синергон холдинг АД са в размер на 2.074 млн. лева и се увеличават със 766 хил. лв. спрямо предходната 2006 г. Увеличението на разходите за дейността е в размер на 455 хил. лв. и се дължи преди всичко на покачените разходи за реклама, консултантски, трудови и другите разходи. Разходите за лихви също се покачват с 235 хил.лв. и се дължат на увеличения размер на получените депозити от дъщерните дружества и получените банкови кредити.

Активите на Синергон Холдинг АД от 151.462 млн. лв. в началото на годината, се увеличават на 186.276 млн. лв. към 30 юни. Увеличението спрямо началото на годината е в размер на 34.814 млн. лв. То се дължи основно на увеличение на дълготрайните материални активи с 22.665 млн. лв., в резултат на закупените терени за 22.341 млн. лв. в София, по плана на местността „Младост 1А” от „Витошки имоти”ЕООД, както и закупени транспортни средства.

Очакванията на ръководството на дружеството са, че след около 3 години, необходими за проектиране и построяване на многофункционална сграда върху закупените имоти, холдингът би реализирал нетна печалба, надхвърляща 6.7 млн. евро.

През отчетното тримесечие холдингът е регистрирал участие в новоучредено дружество с наименование Топливо Китай, като по този начин вече има инвестиции в 25 дъщерни, 2 асоциирани и 2 с малцинствено участие предприятия.

През анализирания период приключи и се вписа в търговския регистър увеличението на капитала от 14 122 649 лв. на 18 359 849 лв. На проведеното годишно общо събрание на 21 юни, освен приемането на годишния финансов отчет и разпределение на печалбата, акционерите овластиха УС в продължение на пет години да увеличава капитала на дружеството чрез издаване на нови акции до 100 млн. лева.

С набраните средства от осъщественото увеличение на капитала ръководството продължава да финансира дружествата в мебелното производство и производството на строителни материали и бетонови изделия. Инвестициите в тези направления ще надхвърлят 8 млн. лв., като само до края на годината ще бъдат вложени над 3 млн. лева.

Днес акциите на дружеството поскъпнаха с 1.23 %, до средна цена 13.26 лв. за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...