Синрегон холдинг отчита консолидирана загуба от 1.84 млн. лв. в края на деветмесечието, при 20.42 млн. лв. печалба за същия период на миналата година, сочат данните от консолидирания отчет на компанията към 30 септември 2009 г.

Близо наполовина намаляват за година нетните консолидирани приходи от продажби на Синергон. По последна информация те възлизат на 152.46 млн. лв., при 304.6 млн. лв. година по-рано. Неблагоприятният резултат се дължи основно на свиването в продажбите на стоки - от 244.06 млн. лв. към септември 2008 г. на 120.14 млн. лв. днес.

От Синергон коментират, че намалението в приходите се дължи основно на свиването в продажби на строителни и отоплителни материали, мебели в следните дружества - Топливо, Премиер Пл, Балканкерамик и Шамот - 50%. Намаляла е и реализацията на лаково-бояджийски материали (с 25%) в Лакпром и подови настилки и топлоизолационни материали - с 20% в Петър Караминчев. Спрямо същия период на миналата година има спад и в туристическите услуги в Синергон хотели и Енерджи Делта.

„Трябва да подчертаем, че през трето тримесечие, сравнено с второ тримесечие на 2009 г. е постигнато подобрение на резултатите по отношение на повишаване на продажбите на течни горива в Синергон Петролеум, продажбите в морските хотели на Синергон Хотели", информират от холдинга. - "Реализирана е печалба от продажба на нетекущи активи в размер на 2 млн. лв. През периода са реализирани приходи от операции с финансови инструменти за 3.73 млн. лв. Те се дължат на продаденото участие в Powercroft Ltd за 2.4 млн. лв. и са отписани задължения за 1.33 млн. лв."

В следствие на тези увеличени приходи и реализираната печалба от продажба на нетекущи активи и финансови инструменти от Синергон уведомяват, че загубата от 5.85 млн. лв. към 30 юни 2009 г. е намалена до актуалните 1.84 млн. лв.

Книжата на Синергон холдинг откриха седмичната търговия с понижение от 0.09%, до последните 2.20 лв. за лот. Сделките са за 3 506 книжа.