Консултантът, който бе избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) да извърши маркетинг за нуждите на приватизацията на Булгартабак-Холдинг, цялостно консултиране и оказване на съдействие на АПСК с подготовката и осъществяването на приватизационната сделка - Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид, е предал разработките си в срок, съобщиха от АПСК за Profit.bg.

От 19 ноември съответно започна да тече срок от 20 работни дни, през който комисия трябва да разгледа предоставените документи и да излезе с доклад до изпълнителния съвет.

Да припомним, че договорът със Ситигруп Глобал Маркетс Лимитид за възлагане на дейности по подготовката за извършване на приватизацията на Булгартабак-Холдинг бе одобрен от новия надзорен съвет на АПСК в средата на септември.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви на 17 ноември, че информационните меморандуми и останалите документи за приватизация на цигарения холдинг Булгартабак са почти готови. Тогава той сподели следното: „...този път съм абсолютен оптимист, че продажбата ще стане, имаме здрав интерес и от стратегически, и от финансови инвеститори. Критериите ще бъдат формулирани по такъв начин, че да не пострадат приходите за държавата в държавния бюджет".

По думите му - процесът се предвижда да навлезе в заключителна фаза в началото на следващата година.

Днес се прехвърлиха малко над 8% от капитала на Булгартабак-Холдинг по време на редовната търговска сесия. Същите отчетоха повишение от 0.40%, на 25.10 лв. в края на деня. За 2010 г. книжата на държавния холдинг поскъпват с 43,.42%, като водещият мотив зад повишението на компанията е надеждата за реална приватизация на холдинга.

Сн.: Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма