Siveco Romania - най-известната софтуерна фирма в Румъния и един от най-големите системни интегратори, обяви инвестицията си в „Латона“ - ключов играч на българския ИТ пазар.

Тази инвестиция е резултат от тясното сътрудничество между двете компании, стартирало през 2003 година, вследствие на което българската компания става част от Siveco Romania.

Инвестицията в „Латона България“ се дължи изцяло на сходството между тях: и двете компании бележат значим успех при внедряването на интегрирана информационна система за Националната здравноосигурителна каса в България.

“С цел по-нататъшно развитие на компанията в сферата на софтуерната интеграция, Siveco Romania планира нова бизнес стратегия. Придобиването затвърждава международните позиции на Siveco Romania, чиято дейност напоследък се разраства чрез множество външни проекти, а това естествено води до развитие и на компанията. Siveco Romania доказа способността си да инвестира на международния пазар чрез увеличаване на своето влияние, в резултат на което гарантира разширяване на своя бизнес в България”, заяви Ирина Сокол, директор на Siveco Romania.

Siveco Romania има богат опит в обществения и банковия сектор, който възнамерява да приложи на българския пазар с помощта на фирма „Латона“. Практическите умения на българските колеги в подобни проекти, добрият маркетингов подход и разбирането на културните особености, включително и на езика, ще допринесат за стартирането и осъществяването на сложни ИТ проекти както на българския, така и на пазара на Югоизточна Европа.

„Прилагането на успешни проекти от Румъния в страни с богат бизнес опит ни позволява да оценим познанията, придобити чрез сложни eLearning, eHealth, eBusiness, eGovernment проекти. С добрите си позиции на международния бизнес пазар, както и с възможността за обогатяване с безценен опит, българският пазар ни предлага възможност за разработване на големи проекти – заедно с „Латона“, сега част от Siveco Romania”, заявява Ирина Сокол, директор на Siveco Romania.