Слънчеви лъчи България АД да се слее с Химимпорт Агрохимикали, Зърнени храни–Вълчи дол, Зърнени храни трейд (предишно наименование Зърнени храни България), Бек Интернешънъл, Зора АД, Прима Агрохим, и Зърнени храни Балчик.

Това предложение ще се обсъжда на престоящото от 8 ноември 2007 г. извънредно общо събрание на дружеството, съобщават от Българска фондова борса.

Сливането ще се извърши при условията на универсално правоприемство, като активите, пасивите и имуществените права и задължения на Слънчеви лъчи България АД-София се поемат от новоучредяващото се дружество Зърнени храни България АД.

Новоучреденото дружество ще е със седалище и адрес на управление София, ул. "Стефан Караджа" 2, с двустепенна система на управление и с предмет на дейност: покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид; продажба на стоки от собствено производство; производство и търговия със селскостопански продукти и производни на тях деривати; внос и износ; търговско представителство и посредничество; комисионни; спедиционни и превозни сделки; складови сделки; сделки с интелектуална собственост; лизингова дейност; хотелиерски, туристически, рекламни, информационни, програмни, транспортни, сервизни или други услуги; покупка, строеж, обзавеждане и ремонт на недвижими имоти.

Компанията ще може да осъществява още и съхранение на вложено зърно и издаване на складови записи; търговия със складови записи; вътрешно и външнотърговски сделки с препарати за растителна защита; флумигация на складове, мелници, плавателни съдове; обгазяване на складови помещения, мелници, производствени помещения и други; спедиционни, превозни и складови сделки с препарати за растителна защита и техни производни; производство на брашна, изкупуване, съхранение, заготовка и реализация на зърнени храни; спедиционни сделки; изкупуване и съхранение на маслодайни суровини; преработка, добиване на растителни, хранителни и технически масла, шротове и кюспета; както и всякаква друга дейност, за която няма изрична законова забрана.

Предвижда се капиталът на Зърнени храни България да е 170.786 млн. лв., обикновени, безналични, поименни акции с право на глас, с право на ликвидационен дял, с право на дивидент, с номинална стойност 1 лв.

В надзорния съвет на новоучреденото дружество ще влязат Химимпорт, ЦКБ Груп асетс мениджмънт и Финанс Консултинг ЕАД. При липса на кворум събранието ще се проведе на 23 ноември 2007 г.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на компанията, в резултат, на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в общото събрание на акционерите е 23 октомври 2007 г.