На насроченото за 26 октомври ОСА на свищовския производител на детски храни и инстанти Слънчо АД ще се гласува решението за придобиване на публичен статут от компанията. “Първоначалните ни намерения са това да стане чрез вторично публично предлагане”, каза за profit.bg Виктор Михайлов, председател на УС на компанията.

“Все още не сме обмислили какъв процент от капитала да емитираме на БФБ”, допълни той. Според него се обсъжда вариант това да е делът на служителите на Слънчо АД. Справка в Апис показа, че група физически лица притежават 6.8% от капитала на дружеството.

Виктор Михайлов не се ангажира с конкретна дата за борсовия си дебют, като спомена, че това тепърва ще се уточнява. Емисията акции на Слънчо АД, в размер на 1.6 млн. лв. вече е регистрирана в Централен депозитар.

“Целта ни на бъдещото SPO е да натрупаме история на капиталовия пазар, както и да получим неговата пазарна оценка, преди да пристъпим към по-сериозно набиране на средства от БФБ”, коментира Михайлов. Според него бъдещите инвестиции на Слънчо АД ще са за развитие и пускане на нови бебешки храни.

Очакваните приходи от продажба за 2007 г. са около 3.5 млн. лв., коментира Михайлов, като спомена, че компанията попада в сферата на средните предприятия.

Освен бебешки храни и каши Слънчо АД произвежда зърнени храни, пшеничени пръчици, макарони и брашно.

Основни акционери на компанията са почивен комплекс РМ ЕООД (75%) и Виктор Михайлов (20%).