След даване на предварително съгласие от страна на Надзорния и Управителния съвет на “Булгартабак – Холдинг” АД (

), Съветът на директорите на “Слънце Стара Загора – Табак” АД (

) на свое заседание, проведено на 1 април 2008 г. взе решение за предприемане на действия по процедурата на масови уволнения в дружеството.

Отправени са писмени предизвестия от работодателя за прекратяване на трудовите правоотношения с 204 работници и служители по чл. 328 ал. 1 т.4 от Кодекса на труда (при спиране на работа за повече от 15 работни дни).

Срокът на предизвестията е 30 дни и започва да тече от 8 април 2008 г.

Относителният дял на персонала в “Слънце Стара Загора – Табак” АД с предизвестия за прекратяване на трудовите правоотношения е 72 на сто.

Както през март стана ясно, "Булгартабак холдинг" ще стартира процедурата по продажбата на фабриката чрез фондовата борса.

Договорено бе "Слънце" да бъде продадена с лиценза за производство на цигари и преработка на тютюн, както и за всички налични активи във фабриката. До края на април ще бъдат освободени 90 на сто от работещите. Те ще получат компенсации по 1.8 брутни работни заплати за всяка прослужена година, но не повече от 36.

По 30-36 хил. лв. компенсация ще получат работниците от цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора, които ще бъдат приватизирани през борсата, каза тогава министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров