След Агенция „Митници" и КЗК подгони Лукойл

1426
След Агенция „Митници

Проблемите на Лукойл не спряха с произнасянето на Административния съд София - град, с които определения от 1 август се спря предварителното изпълнение на решения на Агенция „Митници", с които бе отнет лицензът на Лукойл Нефтохим Бургас АД. Оказва се, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване на евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни споразумения от страна на Лукойл България, за което информираха от регулаторния орган днес.

Комисията за защита на конкуренцията прие секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво. Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата - от производството и вноса, през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител. Направен е и преглед на нормативната уредба, свързана с осъществяване на дейност на пазара на горивата в страната, с оглед установяване наличието на административни бариери при реализацията. Установени бяха основните участници по веригата и бяха изследвани търговските им взаимоотношения.

Анализът постави основен акцент върху състоянието на конкурентната среда при производството/вноса на бензин и дизел и търговията им на едро. Детайлно бяха изследвани отношенията между участниците на това ниво на пазара. Като резултат се откроиха проблеми за конкуренцията в две насоки.

От една страна се забелязва сходно движение на цените на едро, което би могло да е следствие от наличието на забранено споразумение или съгласувана практика между участници на пазара.

От друга страна, изследвани бяха договорните отношения между Лукойл България ЕООД и неговите контрагенти - търговци на едро, където загриженост будят определени договорни условия и прилагани търговски практики, които могат да доведат до затваряне на пазара.

Въз основа на откроените проблеми КЗК образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от ЗЗК (установяващ забрана за антиконкурентни споразумения и съгласувана практика) и чл. 21 от ЗЗК (за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на Лукойл България ЕООД).

„Предвид характеристиките на разглежданите пазари и установените на тях пазарни отношения КЗК отчита, че поведението на предприята на пазара е от естество да засегне търговията между държавите членки на ЕС, поради което производството ще бъде водено и по отношение на чл. 101 и чл. 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз. В тази връзка, в съответствие с чл. 11, т. 3 от Регламент на Съвета (ЕС) № 1/2003 г.(Регламента), КЗК ще информира Европейската комисия (ЕК) за започналото производство, както и останалите органи за защита на конкуренцията на държавите членки чрез Европейската мрежа по конкуренция", информират от комисията.

В срок не по-дълъг от 30 дни преди приемане на окончателното решение, от КЗК обещават, че ще представят резюме на проекта на решението за съгласуване с ЕК. Регламентът също така дава възможност на КЗК да се допитва до ЕК в хода на производството.

Наред с това комисията информира министъра на финансите Симеон Дянков за необходимостта, съобразно неговата компетентност и приложимото европейско законодателство да се предприемат подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда.

Продължителността на разследването зависи от редица фактори, включително от сложността на случая, степента на сътрудничество с комисията от страна на предприятията, гарантиране правото им на защита, както и от сроковете по Регламент на Съвета (ЕС) № 1/2003.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас