След рекордната 2015 г. Бош ще продължи курса си на растеж и през тази година. Въпреки нестабилната пазарна конюнктура и геополитическата несигурност, през 2016 г. глобалният доставчик на технологии и услуги очаква увеличение на оборота между 3 и 5%.

Бош ще продължи да расте по-бързо от конкурентните фирми. Ако слабата динамика на някои региони и пазари, наблюдавана през първото тримесечие, се задържи, ръстът на оборота ще остане близо до долната граница на прогнозата.

През първите три месеца на 2016 г. в стагнираща пазарна среда оборотът на Бош се повиши с 3% (4% с отчетен ефект от курсовите разлики) в сравнение с много силното първо тримесечие от миналата година. „В бъдеще ще растем не само с иновативни продукти, но и с иновативни услуги“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Бош, на годишната пресконференция в новия Изследователски център на Бош в Ренинген.

„Ще разработваме все повече свързани услуги върху широката основа на нашия хардуерен бизнес“, продължи Денер. Компанията ще се опира не само на богатата си технологична диверсификация, но и на задълбочената си компетентност в различни отрасли и области. „Клиентите ни няма да се срещат с Бош само в колата или в кухнята. Със свързаните си услуги Бош ще се превърне в ежедневен спътник в много житейски ситуации“, обобщи Денер.

Бизнесът през 2015 г. – рекорди в оборота и печалбата

През 2015 г. оборотът на Група Бош достигна историческия връх от 70.6 милиарда евро. С цялостното придобиване на съвместните дружества BSH Hausgeräte GmbH и Robert Bosch Automotive Steering GmbH приходите от продажби се увеличиха с 22 милиарда евро или с 44%. Оперативната дейност на Бош също се разрасна силно и доведе до повишение на оборота с 10%. След елиминиране на ефекта от курсовите разлики ръстът в оборота е 3.8%.

През 2015 г. всички бизнес сектори отбелязаха двуцифрен ръст и увеличиха печалбите си с изключение на бизнес сектор „Индустриална техника“. През изминалата година се повиши и печалбата на Група Бош като цяло – доставчикът на технологии и услуги постигна финансов резултат преди лихви и данъци (EBIT) в размер на 4.6 милиарда евро, или 6.5% марж на EBIT. В сравнение с предходната година оперативният EBIT е повишен с 0.9 милиарда евро, или с 24%.

Извънредните ефекти с положително и отрицателно влияние върху EBIT за 2015 г. се уравновесяват. Те се дължат на пълното консолидиране на Automotive Steering и BSH Hausgeräte, извършено за първи път, както и на извънредни амортизации и провизии за правни рискове. „Амбицията ни е чрез иновации активно да формираме нашите пазари“, обясни д-р Щефан Азенкершбаумер, финансов директор и зам.-председател на Управителния съвет на Бош.

„Развитието на бизнеса през 2015 г. демонстрира, че тази стратегия се изплаща. Ще държим този курс и през 2016 г.“ Въпреки големите инвестиции за бъдещи периоди и разходите по преструктурирането печалбата на Бош ще остане стабилна и през 2016 г.