България и Кралство Саудитска Арабия започнаха да се преоткриват една друга след 20 години прекъсване на двустранните отношения. Точно година след официалното посещение в страната ни на саудитския принц Алуалид бин Талал ас Сауд, като представляващ кралството, днес у нас дойде и бизнес делегация от Саудитска Арабия, която е на официално посещение в Гърция и България от 27 юни до 2 юли 2010 г. Всъщност това е и първата подобна инициатива от промените насам в страната ни.

Ръководител на делегацията е представителят на една от най-известните и влиятелни бизнес фамилии в кралството Хамад Абдула ал Замил. Той е президент на Zamil Group Holding Co., който развива дейност в сферите на индустрията, недвижимите имоти, нефтопреработването и инвестиции.

Освен него в делегацията участват още 13 представители на бизнеса от Саудитска Арабия. Те са ръководители на компании, занимаващи се с производство на ролкови врати, офис мебели, пластмасови промишлени инструменти, храни, бои, строителни материали и противопожарни системи; строителство, маркетинг и консултантска дейност в сферата на недвижимите имоти; търговия с тежко оборудване; управление и поддръжка на болнични заведения, както и представители на адвокатски кантори.

„Развитието на отношенията ни със Саудитска Арабия заема важно място в отношенията ни със страните от арабския свят", заяви Евгени Анелов, зам. министър на икономиката енергетиката и туризма, по време на Бизнес форума България-Саудитска Арабия, който се провежда в Шератон днес. Според него отношенията на България със страните от Близкия Изток са от изключителна важност, наред със стратегическото направление, каквото е Далечният Изток.

Заместник министърът на икономиката на България изтъкна пред представителите на саудитския бизнес, че в конкуренция с другите страни от Централна и Югоизточна Европа, България остава единствената и най-добра дестинация за инвестиции, поради облекчените данъчни условия за развиване на дейност. В усилията за привличане на чужди инвеститори в страната ни, Евгени Ангелов посочи предвидимата бизнес среда, работата по намаляването на административната тежест, както и усилията за по-голяма усвояемост на средства по линия на европейските фондове.

Самият представител на българското правителство се надява посещението на саудитския бизнес в България да е много ползотворно и от гледна точка на контактите, които ще се създадат.

„Саудитските инвестиции в България са твърде незначителни - 27 млн. щатски долара, но има предпоставки това да се промени сериозно", заяви Евгени Ангелов, като добави, че привлекателни области за инвестиции биха били секторите на енергетиката, туризма, селското стопанство, телекомуникации.

„Делегацията говори за сериозните ни намерения към България и мисля, че няма нужда от повече доказателства за това от бизнес делегацията, в която влиза елитът на бизнеса в Саудитска Арабия, с ръководител представител на една от водещите бизнес организации в Саудитска Арабия", каза на свой ред в словото си Н. Пр. Салех Мох'Д Ал-Гамди, посланик на Саудитска Арабия в Атина, Гърция.

„Тук сме да постигнем реални резултати с тази среща, възползвайте се", добави още посланикът.

С тази среща се полагат първите основи на търговските взаимоотношения между България и Саудитска Арабия, като до няколко месеца се очаква и български бизнесмени да посетят официално кралството, за да обсъдят възможностите за търговия, инвестиции, създаване на смесени предприятия и др.

„Днес трябва да положим юридическите основи на този диалог, под формата на съвместен бизнес съвет, в който формат да се провеждат регулярно срещи, без да се ангажират държавите в тази комуникация", посочи още саудитският посланик в Атина.

„Бизнес посещението цели да утвърдим търговски отношения и възможностите за съвместни инвестиции между две приятелски държави", каза в словото си ръководителят на делегацията Хамад Абдула ал Замил. Той припомни, че кралството се радва на много добри икономически показатели, които са наредили страната до развитите държави, а позицията й в класацията за условията за правене на бизнес Саудитска Арабия заема 13-о място. Брутният вътрешен продукт на страната за 2009 г. е към 370 млрд. щатски долара, като БВП на глава от населението е 14 900 долара.

„Очаква се ролята на Саудитска Арабия да расте през следващите години, за което помага и силният частен сектор, подпомагащ икономиката на кралството", посочи Хамад Абдула ал Замил, като приносът на частния сектор в БВП на страната е 49% и се очаква да расте занапред. В кралството има известен сблъсък на интереси между държавните икономически интереси и тези на частния бизнес.

„Търговският обмен и инвестиции не са на желаното и възможно ниво", смята ръководителят на делегацията. „Трябва да създадем един общ бизнес съвет, който да организира посещенията. Надявам се чрез форума да заздравим сътрудничеството си на основата на взаимния интерес".

„Наблюдава се ръст в стокообмена между двете държави през първите три месеца на годината и ръст в износа на България", обяви Веселин Горнишки, директор на дирекция „Развитие и интернационализация на МСП" към Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. „Ще се радваме и ако саудитски стоки се появят трайно на българския пазар".

Износът ни към кралството включва стоки от хранително-вкусовата промишленост, напитки, лекарства, козметика, тютюневи изделия, ел. машини, наред с експорта на цветни метали, масла и химични продукти. Горнишки изрази и надежда, че занапред ще се установят директни контакти в стокообмена, който досега минава през други страни от Залива.

„Освен това има съществена разлика в структурата на бизнеса в България и Саудитска Арабия. У нас преобладават малките и средни предприятия и тази разлика би имала взаимни изгоди за двете страни", каза в заключение Веселин Горнишки.

Диалогът между България и Саудитска Арабия е подновен през април 2007 г., когато външен министър на страната ни е Ивайло Калфин. Тогава именно се подписва Генерално споразумение за сътрудничество.

Оттогава насетне обаче двустранният диалог протича твърде бавно. Идеята за откриване на българско посолство в Саудитска Арабия засега остава на заден план, най-вече заради кризата, макар с указ на президента на страната Георги Първанов да има излъчен посланик за кралството, но без да има засега съгласие от страна на премиера Бойко Борисов.

Ако България се надява на развитие в областта на търговията със Саудитска Арабия, участие в инфраструктурни проекти, мелиоризация и облагородяване на терени в страната и др., то кралството вижда в страната ни потенциал за инвестиции. Както вече стана въпрос сред сферите на интерес са туризмът, селското стопанство, енергетиката, телекомуникациите и високите технологии.

По линия на селското стопанство се предвижда закупуване, или наемане на земеделска земя за дълъг период от време, през който период инвеститорите се наемат и да изкупуват продукцията. Друга възможна сфера, от която би се заинтересовал бизнесът от кралството е проучването на находища на подземни богатства у нас и по-конкретно на петрол. Не на последно място можем да очакваме и появата на саудитска банкова институция при активизиране на двустранните търговски отношения.

Сн.: Хамад Абдула ал Замил, президент на Zamil Group Holding Co. и ръководител на бизнес делегацията от Саудитска Арабия в България

Още по темата:

България си остава най-добрата дестинация за инвестиции сред СЦИЕ - Евгени Ангелов, зам. министър на икономиката, енергетиката и туризма

Делегацията доказва сериозните ни намерения към България - Н. Пр. Салех Мох'д ал - Гамди, посланик на Саудитска Арабия в Атина

Търговският обмен между България и Саудитска Арабия не са на желаното ниво - Хамад Абдула ал Замил, президент на Zamil Group Holding Co.