Миньори от "Каолин" АД протестираха пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и връчиха подписка с около 700 имена на директора на дирекция "Индустриални отношения и управление на държавното участие" във ведомството - Валентин Груев.

Причина за протеста са опити на политически клуб "Екогласност" да създаде негативно отношение към "Каолин" АД и да спре дейността на концесионираната от дружеството кариера "Великан" - Меричлери, съобщи на пресконференция преди протеста инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

От "Екогласност" обвиняват дружеството, че добива варовик в кариера "Великан" край Меричлери без оценка за въздействието върху околната среда. Според тях с дейността си край Меричлери "Каолин" АД унищожава околната среда.

Синдикалистите изразиха недоумението си, че от "Екогласност" едва сега подхващат кампания срещу "Каолин", след като кариерата се концесионира от дружеството вече две години. Според тях причина за атаките са корпоративни интереси.

Варовикът ще се търси тепърва, тъй като е необходим за сероочистващите инсталации на топлоцентралите в страната. Наличието на местен добив на въглища за поне 70-80 години, ще дава работа на централите, а за да отговорят на екоизискванията, те ще се нуждаят от варовик, коментираха синдикалните представители.

По думите на Валентин Груев ще се сформира междуведомствена работна група, която да направи проверка на място за истинността на твърденията на двете страни в конфликта.

Източник: БТА