Ръководството на Софарма (

) е взело решение да листне емисия акции на фондовата борса във Варшава, гласи съобщение до Българска фондова борса.

Съветът на директорите е упълномощил Огнян Донев, изп. директор на фармацевтичната компания, да извърши необходимите действия по емитирането там на ценните книжа.

В случай на успешно листване, Софарма ще бъде първата българска компания, чиито акции ще се търгуват едновременно на различен от БФБ регулиран пазар.

Освен стратегическите си намерения в Полша, друга важна причина за листването на дружество във Варшава е, че то присъства и на местния пазар, заяви през миналата седмица Лудвик Соболевски, изп. директор на Варшавската фондова борса.

Софарма подписа договор с полската фирма Натур Продукт Здровит ООД в края на миналата седмица за учредяване на съвместно дружество.

Участието на Софарма в новоучреденото дружество ще бъде 50.01%. Полската фирма се занимава с производство и маркетинг на медикаменти. Продажбите й за 2006 г. възлизат на 101.8 млн. полски злоти, или 38.18 млн. долара.

По данни на самата компания, Софарма търгува със страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка, като най-голям е износът на лекарствени средства за Русия, Украйна и Полша.

В Полша българското фармацевтично дружество притежава 16.7% от пазара на медикаментите за борба с никотиновата зависимост, отпускани по лекарско предписание, сочи проучване на IMS.

През деня акциите на Софарма поскъпнаха с 2.27%, до средните 8.11 лв. По позицията се изтъргуваха 51 866 книжа. Най-добрите предложения за купува са за 9.327 лв. и продава за 8.300 лв.