Министърът на здравеопазването Евгений Желев и изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев прерязаха вчера лентата на новия логистичен терминал на Софарма АД на стойност 10 млн. евро. В него е внедрена напълно автоматизирана система за съхранение на лекарства и управление на продажби, позволяваща за една минута да се обработват 300 клиентски заявки.

На откриването присъстваха посланика на Австрия Н.Пр. д-р Клаус Фабиан, посланика на Германия Н.Пр. Михаел Гайер, представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара и КРИБ, бизнес партньори.

Новият логистичен център на „Софарма" в София предлага система за съхранение на лекарства и управление на продажбите, разработена от австрийската компания KNAPP. Тя представлява напълно автоматизирана система, която разпределя постъпилите в центъра медикаменти по техните канали и след това групира в индивидуални контейнери поръчаните от клиентите лекарства.

Скоростта, с която се движат през каналите клиентските контейнери, е 6 метра в секунда, а капацитетът е да обработва едновременно в минута 300 клиентски контейнера, което увеличава 7 пъти ефективността на работата. Системата дава възможност да се обработят 30 000 реда заявки на клиенти на ден, като над 85% от тях ще се изпълняват напълно автоматизирано.

Лекарственият център е разположен на площ от 10 000 кв. м и разполага с 2400 палетоместа и 17 рампи за камиони и лекотоварни автомобили. В проекта са инвестирани над 10 млн. евро и е планирано да се разкрият 25 нови работни места.

Лекарственият център е лицензиран от ИАЛ като склад за търговия на едро с лекарства и отговаря на всички национални и европейски изисквания за добра дистрибуторска практика.

През 2005 г. „Софарма" придоби пет компании за търговия на едро с лекарства и включи в стратегията си тяхната консолидация и преструктуриране и навлизането на групата в сектора на дистрибуцията на медикаменти и медицински изделия. В края на годината заработи дъщерната ни компания „Софарма Трейдинг".

При навлизането в сектора на търговия на едро с лекарства групата „Софарма" се конкурираше с 400 други компании в сектора. От началото на тази година дистрибуторът в групата - „Софарма Трейдинг" е първи по пазарен дял на национално ниво с 23.6% към октомври, по данни на IMS Health.