Софарма представя на българския пазар нов медикамент за лечение на високо кръвно налягане и други сърдечни заболявания - Небикард, информират от фармацевтичната компания.

Оттам допълват, че предстои въвеждането на шест нови молекули в следващите месеци с цел попълване на портфолиото с последни поколения кардиологични лекарства.

Приблизително 1.7 млн. души над 45 годишна възраст в България страдат от високо кръвно налягане, сочат предоставените от Софарма данни. Според тях пазарът на тази група лекарства на над 60 млн. лева годишно и има ръст от 16% годишно. Тази група лекарства е на пето място по предписване в световен мащаб.

Да припомним, че миналата седмица в Софарма бяха официално открити нови лаборатории с обща площ надвишаваща 600 кв. м, които са предназначени за физикохимични изпитвания.

Лабораториите са оборудвани с инструменти, позволяващи разработването на методи за окачествяване на изходни суровини и материали и готови лекарствени форми.

"Независимо от финансовата криза, Софарма не е спирала да инвестира в наука, развитие и иновации. Инвестицията от 1 млн. евро в новите лабораторни мощности направихме като поредна стъпка от многогодишните ни усилия да следваме световните иновативни тенденции", коментира Огнян Донев, изп. директор на компанията.

Нека припомним, че за месец март 2010 година фармацевтът реализира ръст в продажбите с 37% спрямо същия месец на предходната година, съобщиха от компанията.

През първите три месеца на тази година износът нараства с 32%.

Последната цена за акция на Софарма на борсата е 4.085 лева, което е ръст за деня от 0.62%.