Фармацевтичната компания Софарма (

) е придобила имот в столицата на площ от 960 кв. м, намиращ се на бул. Цар Борис III, съобщават от Българска фондова борса. Новата придобивка включва и построената върху терена търговска сграда - аптечен център на три етажа със застроена площ от 453 кв. м.

За финансовата страна на сделката липсват подробности.

В началото на октомври стана ясно, че Софарма е успяла да направи своята първа продуктова регистрация на турския пазар.

Регистрираният медикамент, който ще бъде продаван на турския пазар е инжекционен разтвор. Metilprednizolon е противовъзпалително и противоалергично средство, което широко се използва в спешната медицина при сериозни шокови и хронични състояния, неподдаващи се на стандартно лечение.

Припомняме, че в края на септември Софарма подписа договор с полската фирма Натур Продукт Здровит ООД за учредяване на съвместно дружество.

Участието на Софарма в новоучреденото дружество ще бъде 50.01%. Полската фирма се занимава с производство и маркетинг на медикаменти. Продажбите й за 2006 г. възлизат на 101.8 млн. полски злоти, или 38.18 млн. долара.

По данни на самата компания, Софарма търгува със страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка, като най-голям е износът на лекарствени средства за Русия, Украйна и Полша.

Днес книжата на компанията с 0.80%, до средните 8.71 лв. при обем от 6 875 книжа.