Фармацевтичната група Софарма може да раздаде дивидент за 2010 година. Предложението е залегнало в дневния ред на насроченото за 29 юни общо събрание на акционерите.

На него ще се гласува решението за разпределяне на част от печалбата в размер на 10.56 млн. лв. за дивидент на акционерите, което прави по 0.08 лв. бруто на акция (0.076 лв. на лот, след приспадане на данъка за физически лица от 5%).

Акционерите на Софарма ще обсъждат и решението за издаване на корпоративна гаранция, в полза на финансова институция за обезпечаване вземането й по Договор за кредит с кредитополучателя Софарма имоти АДСИЦ. Кредитът ще е в размер на 30 млн. евро и със срок за издължаване 10 години. Кредитополучателят е в процес на преговори за останалите параметри по отпускането му.

От Софарма имоти АДСИЦ кандидатстват за кредита, свързан с изграждането на проекта за зелени офис сгради на столичния бул. Драган Цанков. Част от площта ще позлва самата група Софарма.

Акционерите на Софарма ще разглеждат и предложението за сключване на Договор за наем на недвижим имот между самата компания и Софарма имоти АДСИЦ, като наемодател. Предлаганите условия по сделката са следните: срок на действие от 10 години, наемна цена не по-висока от 14 евро на квадрат (с включена такса за обслужване), наемна площ до 5 500 кв. м.

Прогнозираната годишна стойност на сделката е в размер на 924 000 евро или общо за целия период, към днешна дата, от 9.24 млн. евро.

От Софарма уверяват, че използването на част от сградите за нуждите на групата ще доведе до увеличаване на ефективността и до подобряване на работата на консолидирана база. Координацията между дружествата в групата ще се улесни и достъпът, и обменът на информация ще се оптимизира, като ще бъдат спестени разходи за куриери, за транспорт и т. н.

Администрацията на Софарма ще бъде централизирана в офис сградите, което би довело до подобряване на комуникацията с трети страни.

Акциите на компанията поскъпнаха на борсата в петък с 0.23%, до 4.46 лв. за лот.