Софарма също може да разпредели дивидент

612
Софарма също може да разпредели дивидент

Една от точките в дневния ред на насроченото за 9 юни ОСА на фармацевтичната компания Софарма () предвижда гласуване от акционерите на решение за разпределяне на дивидент.

Проектът за решение предвижда следното. Печалбата за 2007 г., в размер на 30.63 млн. лв., и неразпределената такава от минали години (5.75 млн. лв.), или общо 36.38 млн. лв. след заделяне на задължителните 10% законови резерви, да се разпределят както следва – 6.6 млн. лв. за дивидент, остатъкът (29.78 млн. лв.) да се отнесе в допълнителни резерви.

При основен капитал на Софарма от 132 млн. лв. брутният дивидент на акция прави по 0.05 лв. на лот.

Право на глас в ОСА имат лицата, вписани в регистрите на Централен депозитар като акционери 14 дни преди датата на ОСА, или към 26 май.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА е 22 май.

Нека да припомним, че съгласно решение на ОСА от 26 юни 2007 г. Софарма разпредели дивидент от 0.1 лв. брутен дивидент за акция. Удържаният данък тогава е бил 7%, докато процентът днес е 5%.

Днес акциите на Софарма поскъпнаха на Българска фондова борса с 3.09%, до средните 6.01 лв. при обем от 9 958 изтъргувани книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg