Софарма АД планира създаването на нови две дъщерни дружества, които в последващ етап да листва на Българска фондова борса. Това са Софарма Билдингс и Доверие Имоти, каза по време на провелия се вчера форум „Бъдещето на капиталовите пазари в Югоизточна Европа” изпълнителният директор на фармацевтичната компания Огнян Донев.

„До края на годината или в първите месеци на 2008 г. публични предлагания планират да осъществят и други две компании – Унифарм и Софарма Трейдинг,” допълни Донев.

На въпроси относно водената в последните месеци политика по придобивания на дялове от публични дружества, Донев заяви, че това се прави с цел консолидиране на бизнеса, като тези покупки са свързани с основната дейност на Софарма.

„Относно Лавена инвестицията ни е просто портфейлна, защото познавам мениджмънта, докато при Момина Крепост тя е стратегическа”, допълни изпълнителният директор на Софарма, заемащ тази длъжност в последните седем години.

Към настоящия момент Софарма АД произвежда 210 продукта, като изнася в 28 страни по света.

Преди седмица компанията получи Сертификат Първи клас за инвестиция. Дружеството планира да изгради нов високотехнологичен таблетен завод за производство на твърди лекарствени форми.

Новият таблетен завод ще бъде построен в София на терен, собственост на „Софарма” АД, в близост до Ампулен завод на ул. „Илиенско шосе” № 16. Ще бъде ситуиран като компактен комплекс от сгради – за основно производство, за опаковка, склад, административна сграда и централна лаборатория, със застроена площ 8 966 кв. м и разгъната застроена площ 13 502 кв. м.

В новия таблетен завод ще бъдат заети 275 души. Общата стойност на инвестиционния проект възлиза на 37.65 млн. евро.

За първите шест месеца на 2007 г. Софарма АД има нетна консолидирана печалба в размер на 20.013 млн. лв., спрямо 15.978 млн. лв. положителен финансов резултат за сравнимия период на година по-рано.

Вчера акциите на дружеството се търгуваха в диапазона от 7.61 до 7.78 лв. за ценна книга.