В рамките на две години Софарма (

) се надява да осъществи първите регистрации на български лекарства в Германия. Това каза изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев на пресконференция с посланика на Германия у нас Михаел Гайер. Посланик Гайер посети днес "Софарма" АД.

Огнян Донев отбеляза, че регистрирането на лекарства не е бърза процедура, а за присъствие в Германия е необходимо портфолио от минимум 10 продукта.

Донев обяви, че в момента е упълномощен от Съвета на директорите на Софарма да преговаря за покупката на два фармацевтични завода - в Букурещ и Белград.

"Доверие обединен холдинг", в който Софарма има над 20 процента участие, обмисля да изгради верига от болници в страната, каза Донев. Идеята е за създаване на 5-6 болници. В момента холдингът има медицински център "Доверие" в София.

Посланик Гайер изтъкна добрите икономически връзки между България и Германия и посочи, че се очаква стокообменът между двете страни за тази година да е над 4 милиарда евро.

"Обединението на Германия погреба много търговски контакти, които едва сега започват да се съживяват. Подобни фирми като Софарма са добре дошли в Германия, те са новият повей от Югоизточна Европа и отдавна са намерили правилния път към нашите пазари. Ние им се радваме и ги очакваме", каза посланик Гайер.