Акциите на Софарма Трейдинг АД бяха вписани в Централен депозитар, става ясно от седмичния бюлетин на институцията. Така компанията може да се превърне в първото публично дружество, което ще се листва на Българска фондова борса през есента.

Наскоро дружеството увеличи капитала си от 20 млн. лв. на 30 млн. лв. чрез издаването на нови 10 млн. обикновени поименни безналични акции с право на глас с номинал един лев всяка.

Компанията Софарма Трейдинг АД е резултат от сливането на дистрибуторите Санита Трейдинг, Калиман РТ АД, Глобъл Медикъл ООД, Консумфарм и Елфарма през 2006 г. Процесът на консолидиране на тези компании започна още през 2004 г., като част от тенденцията за хоризонтална и вертикална интеграция на фармацевтичния сектор в България.

Компанията предлага на своите клиенти разнообразие от близо 6000 артикула и автопарк от над 130 транспортни средства, различни по тонаж и размери. Разполага с модерни складови бази в 7 от големите български градове - София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Разлог и Враца.

Ежедневно компанията обслужва 1200 клиенти - аптеки (вериги аптеки и единични аптеки) и медицински заведения (болници, ЦСМП, амбулатории за индивидуална медицинска практика).

През 2006 г. Софарма Трейдинг АД зае втора позиция сред лидерите на българския пазар. Общият пазарен дял на компанията за последното тримесечие на 2006 г. е 15,7%, като делът в болничния сегмент е 28.2, а в аптечния – 13.4%.

До края на 2007 г. се предвижда пазарният дял да нарастне до 27.9%, а бюджетът на компанията – до 25.6 млн. лв. Софарма притежава 99.62% от компанията.