Софарма Трейдинг АД свиква редовно годишно общо събрание на акционерите на 8 юни 2007 г., на което ще се гласува решение дружеството да придобие статут на публично по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, според съобщение в държавен вестник.

ОСА ще възложи на съвета на директорите да предприеме всички необходими действия с оглед приемане и внасяне за потвърждаване в Комисията за финансов надзор на проспект за вторично публично предлагане на акции и вписване на емисията акции на дружеството с цел търговия на регулиран пазар в регистъра на КФН, както и приемане на акциите за търговия на БФБ София АД.

Общото събрание ще гласува и за промяна вида на акциите на Софарма Трейдинг АД, като всички акции на дружеството стават безналични.

Ще бъде подложено на гласуване и увеличаване капитала на дружеството от 20 млн. лв. на 30 млн. лв. чрез издаване на нови 10 млн. обикновени поименни безналични акции с право на глас с номинал един лев всяка.

Всеки акционер ще има право да придобие част от новите акции, която съответства на неговия дял в капитала преди увеличението, като всеки две притежавани акции преди увеличението дават право да запишат една нова.

Събранието ще гласува формираната печалба за 2006 г., след заделяне на законоустановения размер за фонд "Резервен", да бъде отнесена за покриване загуби на дружеството от предходни години.

Също така ще се гласува натрупаната непокрита загуба от предходни години, останала след разпределението на печалбата от 2006 г., да бъде покрита за сметка на целеви резерви.

Основни акционери в компанията са Телсо АД с 45.33%, Българо-Американски инвестиционен форнд с 33.4% и Татяна Дракулова с 11 на сто.