Новият завод за твърди лекарствени форми в София ще бъде построен и пуснат в експлоатация в средата на 2012 година. Началото на строежа ще бъде даден на 9 декември 2010 г. от 12 часа в индустриалния район на София от министър-председателя Бойко Борисов и изпълнителния директор на Софарма Огнян Донев. Двамата ще положат в основите на завода метална капсула, като послание към поколенията, по стара българска традиция. Това съобщиха от компанията за Profit.bg.

Изграждането на завода е част от инвестиционната програма на Софарма за осигуряване на успешно присъствие на български производител на външните пазари и приравняване на българското фармацевтично производство към европейско ниво.

Строежът на нови предприятия е сигнал за оживление в икономическия живот на страната, което идва единствено от компаниите, инвестиращи в модернизация на мощностите и ново производство, заявяват от фармацевтичната група. В изграждането на новия завод за твърди лекарствени форми компанията ще инвестира 70 млн. лв.

Очакваният капацитет на производство са 4 млрд. таблетки годишно, като ще се произвеждат над 100 лекарствени продукта. След пускането в експлоатация на новия завод ще бъде осигурена заетост при пълно натоварване на 420 човека.

С построяването на новия завод за твърди лекарствени форми приключва пълната модернизация на производствените мощности на Софарма. Това е тринадесетият завод от структурата на компанията в съответствие със стандартите GMP. Инвестициите в модернизация на производството и в квалификация на заетите в него, са условие за конкурентоспособно присъствие на международните пазари на българската компания.

Групата запазва устойчива позиция на традиционните си пазари, като реализира свои продукти на нови пазари като Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Австрия. Текат процедури по регистрации за Финландия и Китай. Разширяването на пазарите и на продуктовото портфолио доведе до 12% ръст на реализираната продукция. Капацитетът на новия завод за твърди лекарствени форми ще позволи реализирането на експортната стратегия на Софарма, тъй като ще произвежда медикаменти както за българския пазар, така и за износ.

Оборудването за производство на завода ще бъде последно поколение с висока автоматизация и производителност от водещите европейски производители. По проект, заводът ще бъде построен в екологична паркова среда с нова генерация енергоефективни сгради, с използване на енергоспестяващи технологии и материали за по-ниско замърсяване на околната среда.

Заложени са параметри за подобряване системите за осветление, отопление и климатична инсталация, изолация на сградата и използване на технологии за озеленяване на сгради според екологичните стандарти. Това ще редуцира енергопотреблението и разходите за поддръжка на комфортен климат в самата сграда.

За този инвестиционен проект Софарма вече получи сертификат за Инвеститор първи клас.

Днес още няма сделки с акциите на Софарма на БФБ-София. Последната цена е на ниво от 3.845 лв. за лот.