SOFIX губи 8.4% през настоящата седмица

893
SOFIX губи 8.4% през настоящата седмица

Българските индекси и през днешния ден бяха сред най-понижаващите се в региона. Индексът на сините чипове SOFIX загуби 3.8% от стойността си до най-ниското си от над три години ниво (юли 2005 г.) при 751.67 пункта.

Оборотът бе относително нисък, като сумарният такъв за деня бе в размер на 4.74 млн. лева, по данни на БФБ.

За седмицата SOFIX се е понижил с 8.4%, а широкият BG 40 - с близо 8%. След силния спад на родния индекс съотношението му цена-печалба вече е под 10 – при ниво от 9.74, или значително по-ниско от това на индексите на развиващите се световни пазари от около 13.

В региона най-понижаващият се индекс бе този на руската борса, загубил 7.8% от стойността си, следван от турския индекс на истанбулската борса.

Румънските индекси бяха сред най-малко загубилите през днешния ден, като ВЕТ се понижи с едва 0.3%, а ВЕТ-С намали стойността си с 0.6%. На положителна територия дори завърши деня индексът ,следящ представянето на финансовите компании, с ръст от 0.5%.

Сред най-понижилите се позиции бяха акциите на Първа инвестиционна банка, загубили 9.7% от стойността си, при активна търговия и обем от над 113 500 акции.

Акциите на Софарма регистрираха понижение от 4.9% при значителен изтъргуван обем от близо 100 000 книжа. Сред най-понижаващите се сини чипове бяха и книжата на Оргахим, изгубили 7.1% от стойността си, до ниво от 119.06 лева за брой.

Монбат загуби 6.5% от пазарната си капитализация до 8.23 лева, а акциите на ОЦК се понижиха с 5.2%.

С близо 9% поевтиняха и акциите на Индустриален Холдинг България, като последната сделка по позицията бе при ниво от 4.75 лева за брой.

С 29.9% за деня се понижиха акциите на Петрол при минимален изтъргуван обем от едва 420 акции.

След малкото позиции на положителна територия бяха книжата на Централна кооперативна банка, приключили последния ден от настоящата седмица с повишение от 7.33%, до 2.9 лева, докато средната им цена за деня бе 2.77 лева.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg