София Комерс инвестира 70 хил. лв. в бизнеса си

830
София Комерс инвестира 70 хил. лв. в бизнеса си

Похарчени са повече от 70 000 лв., за да се отговори на изискванията на влязлата в сила през август Наредба за дейността на заложните къщи. Това оповестиха от заложни къщи София Комерс АД по повод края на първото тримесечие след влизането в сила на наредбата.

Според документа всяка заложна къща трябва да разполага със системи за счетоводен отчет, както и с видеокамера за наблюдение. Наредбата регламентира 3% като максимален размер на дължимата лихва, не позволява приемането като залог на недвижимо имущество и изисква от всеки клиент да бъдат вземани лични данни и телефон за връзка.

Всичките 160 обекта от мрежата заложни къщи на София Комерс вече отговарят на изискванията. Закупени са нужните средства за видеконтрол (камери, сървъри за съхранение на видеоматериалите, системи), проведени са специални обучения на пресонала за поддържането на счетоводни отчети и използването на специалния софтеуер. Въпреки свалените няколко пъти лихвени проценти, в последния си деветмесечен отчет дружеството регистрита 21% ръст на продажбите, а нетната печалба се е увеличила с 12% до 2.3 млн. лв., информират от компанията.

„Бяхме улеснени от това, че така или иначе заложните къщи на София Комерс не извършват сделки с недвижими имоти - много от незаконните заложни къщи си осигуряваха голяма печалба благодарение на такива сделки, а резултатът беше петно върху целия бранш. С наредбата се тръгна по правилния път, остава да видим колко от заложните къщи в България ще съумеят да спазят изискванията и колко ще заобиколят наредбата, като формално преименуват обектите си на оказиони или ще продължат да кредитират нелегално, което за съжаление още не е криминализирано", коментира Николай Христов, директор Връзки с инвеститорите в София Комерс Заложни Къщи АД.

Обикновените акции на компанията не са търгувани на борсата от ноември, когато цената за лот се установи на 3.65 лв.

 

 

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg