Ръководството на София Комерс Кредит Груп реши на свое заседание от 27 ноември за изкупуване на 50 хил. обикновени акции от капитала на София Комерс - Заложни къщи, информират от публичната компания.

Изкупуването ще стане в условията на нормална борсова търговия, се казва още в известието. В него не се споменава цената и продължителността на процедурата.

Наскоро от публичното дружество съобщиха, че са похарчени повече от 70 хил. лв., за да се отговори на изискванията на влязлата в сила през август Наредба за дейността на заложните къщи.

Според документа всяка заложна къща трябва да разполага със системи за счетоводен отчет, както и с видеокамера за наблюдение. Наредбата регламентира 3% като максимален размер на дължимата лихва, не позволява приемането като залог на недвижимо имущество и изисква от всеки клиент да бъдат вземани лични данни и телефон за връзка.

Всичките 160 обекта от мрежата заложни къщи на София Комерс вече отговарят на изискванията. Закупени са нужните средства за видеконтрол (камери, сървъри за съхранение на видеоматериалите, системи), проведени са специални обучения на персонала за поддържането на счетоводни отчети и използването на специалния софтеуер. Въпреки свалените няколко пъти лихвени проценти, в последния си деветмесечен отчет дружеството регистрира 21% ръст на продажбите, а нетната печалба се е увеличила с 12% до 2.3 млн. лв., информират от компанията.

„Бяхме улеснени от това, че така или иначе, заложните къщи на София Комерс не извършват сделки с недвижими имоти - много от незаконните заложни къщи си осигуряваха голяма печалба благодарение на такива, а резултатът беше петно върху целия бранш. С наредбата се тръгна по правилния път, остава да видим колко от заложните къщи в България ще съумеят да спазят изискванията и колко ще заобиколят наредбата, като формално преименуват обектите си на оказиони или ще продължат да кредитират нелегално, което за съжаление още не е криминализирано", коментира Николай Христов, директор Връзки с инвеститорите в София Комерс Заложни Къщи АД.

Обикновените акции на компанията не са търгувани на борсата от 24 ноември. Тогава са прехвърлени 250 лота, при цена от 3.65 лв. за лот.