Соларпро АД обмисля листване на БФБ

1862
Соларпро АД обмисля листване на БФБ

20 млн. евро са инвестирани до момента в завода за соларни панели на "Соларпро" в Силистра, заяви председателят на УС на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев.

Холдингът има намерение да инвестира още 100 млн. евро в подобни проекти в цялата страна.

В близко бъдеще, когато пазарните условия позволят, планираме "Соларпро" да се търгува самостоятелно на Българската фондова борса, каза още Прокопиев.

Сегашния капацитет на производство на завода в Силистра е 6 Мвт годишно, като до края на тази година той ще бъде увеличен с още 6 достигайки 12 Мвт, което ще бъде най-големия работещ капацитет на Балканите.

До края на 2010 година общият годишен производствен капацитет ще достигне 18 мегавата.

Новия завод създава 120 нови работни места, а до края на следващата година се предвижда техния брой да достигне 256.

"Соларпро" изгражда основната част от слънчевите централи върху замърсена земя, която не е годна за земеделие. Целта на компанията е над 80% от влаганите елементи и материали в изграждането на слънчевите централи да бъдат произведени в България.

Средният срок на откупуване на енергийните разходи и въглеродни емисии за производството на компонените на слънчева централа е под 3 години, при срок на експлоатаци между 25 и 30 години. Инвестицията в соларни централи се възвръща за около 8 - 9 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...