Соларпро открива официално завода за соларни панели

2400
Соларпро открива официално завода за соларни панели

На 6 октомври (вторник) официално ще бъде открит заводът за фотоволтаични панели на "Соларпро" АД в Силистра. Лентата на завода ще прережат премиерът Бойко Борисов и председателят на УС на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев.

На събитието ще бъдат връчени два сертификата за инвеститор клас А за планираните си високотехнологични дейности в областта на възобновяемите енергийни източници, издадени от Българската Агенция за Инвестиции. Първият сертификат е за планирано разширяване на фабриката в Силистра, а вторият за фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско .

Инвестиционният проект на "Соларпро", за който получава сертификата, ще разшири производствения капацитет на завода за фотоволтаични панели в Силистра чрез създаване на втора и трета поточна линия. Така до края на 2010 г. общият годишен производствен капацитет на завода ще достигне 18 МВт.


Проектът ще създаде нови работни места, чийто брой е пряко свързан с разширяването на производствения капацитет на предприятието. До инсталирането на всички линии по проекта в края на 2010 г., броят на служителите ще нарасне с 41 нови работни места и ще достигне общо 256 души.

Заводът в Силистра е най-големият на Балканите. Визията на компанията е да стане лидер в производството на тънкослойни силициеви фотоволтаични модули в Европа и най-големият системен интегратор в България и околните страни. "Соларпро" е единствената компания за производство на фотоволтаични панели в България.

"Соларпро" АД е дъщерно дружество на "Каолин" АД, част от "Алфа финанс холдинг" АД. В края на март бяха произведени първите панели от първата производствена линия на завода. Предвижда се около "Соларпро" да се създаде регионален клъстър за технологии и производство на чиста енергия.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg