Първичното публично предлагане на Трейс Груп Холд бе обект на значителен интерес от страна на инвестиционната общност и предмет на широк коментар в медиите.

Избраният метод - на пропорционално разпределение при фиксирана цена е бил съвместно решение с ръководството на строителния холдинг, като целта му е била, да има максимално голям брой акционери, които да участват и да придобият дялове в компанията, обясни Борислав Богоев, управител на ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж.

Дългосрочната стратегията е била, да се осигури стабилно присъствие на компанията на капиталовия пазар, чрез набиране на ресурс от БФБ от широк кръг инвеститори, както и гарантирано успешно листване на борсата и активна вторична търговия, коментира още Богоев за Профит.БГ.

Естествено пазара познава и други методи и процедури за осъществяване на първично публично предлагане, при някои от които разпределението на акциите е субективно - по усмотрение на мажоритарният собственик или мениджъра.

При подобна процедура обаче, отделни инвеститори биха имали възможността да получат привилегии, обяснява Ивелина Василева, брокер на ценни книжа в ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж”.

В полза на посочения метод по който се осъществи първичното публично предлагане, е натежало и желанието да се гарантира изцяло пропорционално разпределение между участниците, включително и в рамките на отделните инвестиционни посредници.

От ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж” коментираха още, че всички инвестиционни посредници сами са определили политиката за предварително депозиране и гаранции към клиентите си, като мениджърът е нямал право да задава допълнително задължителни лимити, извън предвидените в одобрения от КФН проспект.

Може да се каже, че относително ниската цена, както и значителния интерес към строителният холдинг са част от причините довели до значителното презаписване по първичното публично предлагане. По предварителни данни емисията е била презаписана 1 480 пъти.

Определянето на по-висока фиксирана цена, наистина би вляло повече средства в емитента, но за сметка на инвеститорската премия и в ущърб на дългосрочната цел на компанията за присъствие на капиталовия пазар.

Методът Букбилдинг, понякога поражда съмнения за манипулативно определяне на нивото на отсичане с цел максимално извличане на средства от инвеститорите и води до непредсказуемост за евентуалната цена от страна на голяма част от тях играещи „на сляпо” чрез пазарни поръчки.