Сомони: Компанията, цената и перспективите пред Трейс доведоха до рекорди, а не процедурата

4377
Сомони: Компанията, цената и перспективите пред Трейс доведоха до рекорди, а не процедурата

Първичното публично предлагане на Трейс Груп Холд бе обект на значителен интерес от страна на инвестиционната общност и предмет на широк коментар в медиите.

Избраният метод - на пропорционално разпределение при фиксирана цена е бил съвместно решение с ръководството на строителния холдинг, като целта му е била, да има максимално голям брой акционери, които да участват и да придобият дялове в компанията, обясни Борислав Богоев, управител на ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж.

Дългосрочната стратегията е била, да се осигури стабилно присъствие на компанията на капиталовия пазар, чрез набиране на ресурс от БФБ от широк кръг инвеститори, както и гарантирано успешно листване на борсата и активна вторична търговия, коментира още Богоев за Профит.БГ.

Естествено пазара познава и други методи и процедури за осъществяване на първично публично предлагане, при някои от които разпределението на акциите е субективно - по усмотрение на мажоритарният собственик или мениджъра.

При подобна процедура обаче, отделни инвеститори биха имали възможността да получат привилегии, обяснява Ивелина Василева, брокер на ценни книжа в ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж”.

В полза на посочения метод по който се осъществи първичното публично предлагане, е натежало и желанието да се гарантира изцяло пропорционално разпределение между участниците, включително и в рамките на отделните инвестиционни посредници.

От ИП „Сомони Файненшъл Брокеридж” коментираха още, че всички инвестиционни посредници сами са определили политиката за предварително депозиране и гаранции към клиентите си, като мениджърът е нямал право да задава допълнително задължителни лимити, извън предвидените в одобрения от КФН проспект.

Може да се каже, че относително ниската цена, както и значителния интерес към строителният холдинг са част от причините довели до значителното презаписване по първичното публично предлагане. По предварителни данни емисията е била презаписана 1 480 пъти.

Определянето на по-висока фиксирана цена, наистина би вляло повече средства в емитента, но за сметка на инвеститорската премия и в ущърб на дългосрочната цел на компанията за присъствие на капиталовия пазар.

Методът Букбилдинг, понякога поражда съмнения за манипулативно определяне на нивото на отсичане с цел максимално извличане на средства от инвеститорите и води до непредсказуемост за евентуалната цена от страна на голяма част от тях играещи „на сляпо” чрез пазарни поръчки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg