Оборотът в търговския сектор през юни 2010 г. по предварителни данни намалява с 10.5% спрямо същия месец на предходната година.

В търговията на дребно е отчетено намаление от 6.8%, резултат от разнопосочните темпове на съставните дейности. Увеличение се наблюдава в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.0%. По-малко от средното е намалението в търговията с автомобилни горива и смазочни материали и в търговията с фармацевтични и медицински стоки - съответно 5.3 и 5.9%.

Негативно влияние върху индекса оказва спадът в търговията с компютърна и комуникационна техника - със 17.9%, но продължава тенденцията на забавянето му, коментират от Националния статистически институт (НСИ) данните от Индекса на оборота в сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" за юни и от началото на 2010 г.

В търговията на едро намалението от 10.4% се дължи на отрицателните темпове, отчетени във всички съставни дейности. Спадът варира от 4.7% в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия до 29.3% в търговията с машини, оборудване и части за тях.

Определящо влияние върху общия индекс обаче оказва намалението в търговията с неселскостопански междинни продукти - 9.5%, тъй като дейността формира около 40% от обема на оборота.

Намалението в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт все още е голямо - 25.8%, но се наблюдава известно оживление на автомобилния пазар.

През юни 2010 г. оборотът нараства с 5.8% в сравнение с предходния месец вследствие на положителните темпове и в трите основни търговски дейности. В търговията на едро увеличението достига 6.4%, а в търговията на дребно и в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт ръстовете са почти еднакви - съответно 4.4 и 4.5%.

За периода януари - юни 2010 г. оборотът в търговския сектор намалява с 14.7% спрямо същия период на 2009 година. Темповете отново са отрицателни, но се наблюдава тенденция на забавяне на спада и в трите основни търговски дейности. В търговията на дребно и в търговията на едро намалението е съответно 10.5 и 14.2%, а в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 32.7%.