Спарки Елтос АД сключи договор за покупка на 100% от капитала на Спарки Трейдинг ЕООД от Спарки Груп АД за 800 000 лв, става ясно от съобщение публикувано на x3news.com.

Договорът е елемент от преструктурирането на Спарки Груп, мажоритарен акционер (69.53%) в производителя на електроинструменти Спарки Елтос. В резултат на преструктурирането, продукцията на Спарки Елтос ще се разпространява на външните и на вътрешния пазар чрез дъщерни дружества, които ще бъдат консолидирани в баланса и съответно във финансовите резултати на ловешкия производител.

Това преструктуриране ще концентрира резултатите от крайната дистрибуция на продукция в публичното дружество Спарки Елтос и ще е от полза за неговите акционери и инвеститори.

Спарки Елтос е единственият производител на електроинструменти в България. Продуктовата структура на дружеството обхваща над 150 вида професионални електроинструменти, включително различни модификации на акумулаторни инструменти, бормашини, ъглошлифовални машини, перфоратори, фрези и триони.

Спарки Елтос разполага със собствен център за разработване на нови продукти и всички произвеждани в момента от Дружеството изделия са собствена разработка. Спарки Елтос реализира продукцията си на вътрешния пазар и осъществява износ за над 70 държави.

Съгласно одитирания индивидуален годишен финансов отчет на компанията към 31 декември 2008 г., дружеството е реализирало нетна печалба от 9.8 млн. лева, стойността на активите му е 135.4 млн. лева, а на собствения капитал - 102.6 млн. лева.

Спарки Трейдинг е основен дистрибутор за България на продукцията на Спарки Елтос. Компанията притежава SPARKY Power Tools GmbH, Берлин, чрез което се осъществява външнотърговският бизнес с електроинструменти и е в процес на придобиване на четири дружества, осъществяващи същата дейност и опериращи в Полша, Унгария, Великобритания и Украйна.

С придобиването от Спарки Елтос на Спарки Трейдинг се постига подобряване на координацията между производствените и търговските звена на публичното дружество. Извършената реорганизация ще доведе до постигането на синергийни ефекти, ще е от полза за синхрона между звената, а оттам и за акционерите и инвеститорите.

Спарки Елтос заплаща придобитото имущество, ноу-хау, клиентела и т.н. по преференциалната цена от 800 000 лв, но чрез консолидирания финансов отчет на Спарки Елтос акционерите ще разполагат с изчерпателна информация относно финансово-икономическите резултати на публичното дружество.

Днес акциите на Спарки Елтос поскъпнаха с 14.73%, до 1.55 лв. за брой, при изтъргуван обем от 16 262 лота. Книжата отчитат вторият най-голям седмичен ръст в средната си цена измежду компаниите в BG40 - 30.83%.