Съгласно направените разчети Спарки Елтос АД (

) очаква приходите от продажби за 2008 г. да достигнат 89.1 млн. лв., а за 2009 г. – 113.2 млн. лв. Прогнозираната печалба преди данъци за 2008 г. е 14.2 млн. лв., а за 2009 г. – 20.1 млн. лв., става ясно от одитираните отчети, предоставени на БФБ от компанията.

Размерът на приходите от продажби за 2007 г. е 72.263 млн. лв, при реализиран ръст от 40%, в сравнение със същия период на 2006 г. Реализираната за 2007 г. печалба на дружеството е в размер на 9.191 млн. лв.

От септември 2007 г. продукцията на компанията се продава в една от водещите търговски вериги, обслужващи сферата на строителната индустрия във Великобритания – Travis Perkins.

През 2007 г. дружеството е реализирало инвестиции в размер на 4 млн. лева, предимно инвестиции в машини, съоръжения и оборудване.

В отговор на непрекъснато променящите се нужди на пазара и увеличаващата се конкуренция, основна цел в маркетинговата стратегия на Спарки Елтос АД е разработването и внедряването на нови продукти в кратки срокове, допълват от дружеството.

През последните 3 години в Спарки Елтос са разработени и пуснати в производство и на пазара 39 нови модела електроинструменти, а към датата на този документ в процес на разработка са още 12 нови модела.

Понастоящем в света се произвеждат около 150 млн. електроинструменти, в сравнение с 60 млн. инструменти преди 10 г., като 70% от производството е концентрирано в Югоизточна Азия. Бумът в строителството както на нови сгради, така и по отношение на ремонт и саниране на съществуващи сгради и жилища и съпътстващото нарастване на степента на използване на електроинструменти от домакинствата водят до стабилен ръст в търсенето в Централна и Източна Европа, ОНД, Близкия и Далечния изток.

Дружеството възнамерява да насочи инвестициите си към ново оборудване, което ще увеличи производителността на труда и ще замени част от остарялото оборудване с нови по-производителни машини с цифрово-програмно управление и по-ниска консумация на електрическа енергия.

Спарки Елтос АД взе решение за усвояване на нова гама акумулаторни професионални електроинструменти с литиево – йонни (Li-Ion) батерии, които имат все по-широко приложение в производството на електроинструменти през последните години и са екологично чисти. Масово използваните до момента никелово-кадмиеви (Ni – Cd) батерии ще бъдат спрени от производство най-късно през 2010 г. заради вредния кадмий.

Ръководство на Спарки Елтос е предприело това начинание в резултат на очакванията си за ръст на продажбите на акумулаторни електроинструменти в световен мащаб, като очакванията са тенденцията да се запази през следващите 5-8 години.

Вчера акциите на компанията затвориха на средна цена от 13.81 лв., определяща пазарна капитализация от над 231 млн. лв.