Спарки Елтос увеличава продажбите чрез внедряването на нови продукти

913
Спарки Елтос увеличава продажбите чрез внедряването на нови продукти

Съгласно направените разчети Спарки Елтос АД () очаква приходите от продажби за 2008 г. да достигнат 89.1 млн. лв., а за 2009 г. – 113.2 млн. лв. Прогнозираната печалба преди данъци за 2008 г. е 14.2 млн. лв., а за 2009 г. – 20.1 млн. лв., става ясно от одитираните отчети, предоставени на БФБ от компанията.

Размерът на приходите от продажби за 2007 г. е 72.263 млн. лв, при реализиран ръст от 40%, в сравнение със същия период на 2006 г. Реализираната за 2007 г. печалба на дружеството е в размер на 9.191 млн. лв.

От септември 2007 г. продукцията на компанията се продава в една от водещите търговски вериги, обслужващи сферата на строителната индустрия във Великобритания – Travis Perkins.

През 2007 г. дружеството е реализирало инвестиции в размер на 4 млн. лева, предимно инвестиции в машини, съоръжения и оборудване.

В отговор на непрекъснато променящите се нужди на пазара и увеличаващата се конкуренция, основна цел в маркетинговата стратегия на Спарки Елтос АД е разработването и внедряването на нови продукти в кратки срокове, допълват от дружеството.

През последните 3 години в Спарки Елтос са разработени и пуснати в производство и на пазара 39 нови модела електроинструменти, а към датата на този документ в процес на разработка са още 12 нови модела.

Понастоящем в света се произвеждат около 150 млн. електроинструменти, в сравнение с 60 млн. инструменти преди 10 г., като 70% от производството е концентрирано в Югоизточна Азия. Бумът в строителството както на нови сгради, така и по отношение на ремонт и саниране на съществуващи сгради и жилища и съпътстващото нарастване на степента на използване на електроинструменти от домакинствата водят до стабилен ръст в търсенето в Централна и Източна Европа, ОНД, Близкия и Далечния изток.

Дружеството възнамерява да насочи инвестициите си към ново оборудване, което ще увеличи производителността на труда и ще замени част от остарялото оборудване с нови по-производителни машини с цифрово-програмно управление и по-ниска консумация на електрическа енергия.

Спарки Елтос АД взе решение за усвояване на нова гама акумулаторни професионални електроинструменти с литиево – йонни (Li-Ion) батерии, които имат все по-широко приложение в производството на електроинструменти през последните години и са екологично чисти. Масово използваните до момента никелово-кадмиеви (Ni – Cd) батерии ще бъдат спрени от производство най-късно през 2010 г. заради вредния кадмий.

Ръководство на Спарки Елтос е предприело това начинание в резултат на очакванията си за ръст на продажбите на акумулаторни електроинструменти в световен мащаб, като очакванията са тенденцията да се запази през следващите 5-8 години.

Вчера акциите на компанията затвориха на средна цена от 13.81 лв., определяща пазарна капитализация от над 231 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg