Spectrum Net издаде емисия обезпечени облигации при условията на частно предлагане с обща номинална стойност 4.25 млн. евро и срок на падежа пет години. Емисията ще бъде регистрирана за търговия на Българска фондова борса до средата на 2010 г., обявиха за Profit.bg бъдещите си планове от компанията.

Броят на книжата е 4250, номиналната стойност на една облигация е 1 000 евро. Банката довереник на облигационерите е Алианц Банк България АД, а водещ мениджър по сделката е инвестиционният посредник Булброкърс ЕАД.

„Успешното записване на емисията е ясен знак за нас, че започналата с придобиването на Орбител консолидация на телеком пазара се подкрепя от инвеститорите. Разполагаме с ресурс да продължим придобиванията в бранша, като постепенно окрупним българския алтернативен телеком пазар", коментира Теодор Захов, изпълнителен директор на Spectrum Net.

Консолидацията на алтернативния телеком пазар започна с придобиването на Орбител от компанията през ноември. Сделката е в процес на изпълнение съгласно постигнатите договорености и ще бъде окончателно приключена в началото на 2010 г. Тя подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Цел и очакван резултат на интеграционния процес междудвете дружества през 2010 г. са приходи от над 20 млн. евро и постигане на EBITDA в размер на 5 млн. евро.

Spectrum Net е интернет-базирана телекомуникационна компания с 12 годишен опит и над 3 000 корпоративни клиента. Започнала като доставчик на интернет услуги за корпоративни клиенти, компанията разширява спектъра от цялостни телекомуникационни решения за пренос на данни, глас и виртуални услуги.

От 2008 г. дружеството навлиза и на пазара на домашните потребители, като инвестира в развитието на оптична свързаност до дома.