През последните няколко години фондовата борса в България привлече голям интерес към себе си, като броят на хората, инвестиращи и спекулиращи на пазара, нарастваше с бурни темпове, като се увеличаваха и търгуващите през Cobos.

Но от както започна спадът през ноември миналата година, нещата започнаха да се променят. Първоначално, те не изглеждаха толкова зле, пък и ни успокояваха, че било здравословна корекция, която няма да продължи дълго и няма да е голяма.

Но влошената обстановка на международните пазара пообърка някак нещата. Към момента SOFIX се намира на 22-месечно дъно, а не малко сини чипове са загубили по 60-70% от стойността си спрямо върховете през октомври и ноември миналата година.

Това донесе значими загуби на множеството спекулиращи на пазара със собствени средства и усилия, особено на тези ползващи и репа.

Доста от чуждестранните инвеститори напуснаха, както и вложителите в договорни фондове, като връщането им на пазара едва ли се очертава в близко бъдеще.

От началото на годината, с едно кратко прекъсване в началото на май, пазарът постоянно пада, без дори да успее да възстанови част от изгубеното, или да направи корекция.

Същевременно, и динамиката, и активността на търговията значително спадна, като след въвеждането на новата система за търговия XETRA тотално замря. Част от причината за това, разбира се, може и да се крие в настъпилия активен летен сезон.

Това ограничи възможностите за бързи "печалби", или така наречените спекулации, което допълнително уби ликвидността.

В момента сме свидетели на вяла лятна търговия, апатия и песимизъм, обзел пазара ни, допълнително натежал от спрените еврофондове.

След като през есента специалисти прогнозираха "здравословна" корекция от 15-20%, станахме свидетели на значително по-голям спад за индексите от над 40%.

Сега същите пазарни наблюдатели очакват да завършим годината на нулата, което, преведено въз основа на настоящите нива на индексите, означава повишение от над 60% в рамките на пет месеца. Или това означава SOFIX 1700 пункта? Това може да се нарече доста оптимистично твърдение, особено за такъв кратък период, но кои сме ние, спекулантите, да коментираме.

Настоящата липса на интрадей търговия и къси продажби напълно спира възможностите за извличане на печалби при този падащ и слабо активен пазар.

И така при днешните условия спекулантите на БФБ нямат място за изява, но пък това, според някои, е добре, защото спекулант бе определен едва ли не като "мръсна дума".

Каква е днешната реалност - спекулантите са на изчезване, както и ликвидността, която създаваха. Търговията е "вяла", оборотите "мижави", а COBOS-а можете да го поглеждате сутрин на отваряне и следобед на затваряне (едва ли ще изпуснете нещо интересно).