Имената на закупилите конкурсна документация за избор на инвестиционен посредник за продажбата на държавното участие в Е. ОН България Продажби и Е. ОН България Мрежи са вече ясни. Тринадесет от имената са на ИП, сред които и на големи банкови институции.

Прави впечатление името на четиринадесетият кандидат, закупил документация, и това е Ню Юръп Корпорит Адвайзъри.

Справка в сайта на Ню Юръп Корпорит Адвайзъри ООД (НЕКА) показва, че това е бутикова компания за корпоративни финансови и консултантски услуги, базирана в София. Тя предоставя консултантски услуги, включително по сливания и придобивания, приватизация, набиране на капитал, преструктуриране на активи на дружества и търгове за лицензии.

Компанията трупа опит от 1996 г. в много сектори, формиращи съвременната икономика, и постигна солиден обем от сделки в България и отвъд границите й.

В областта на корпоративните финанси дружеството е съсредоточило вниманието си върху телекомуникационния и енергийния сектор. Екипът на НЕКА има знания и опит в развитието на инфраструктурата в България, особено в газоразпределителния отрасъл, казват оттам.

Управляващи партньори в дружеството са Кенет Лефковиц и Иван Чорбаджиев. Компании-партньори са EPIC, NECP, A.T. Kearney и Trust and Value.

Конкретно в частта за опита на НЕКА в енергетийния сектор, на официалния сайт на дружеството пише следното:

„Енергийният пазар в България претърпя значимо преструктуриране поради либерализацията си, уеднаквяването със стандартите на ЕС и растежа на частните инвестиции. НЕКА е активна в секторите на електроенергията, газа и отоплението и е натрупала значителни знания за регулаторните и конкурентни механизми, определящи пазара.

Пазарът на електроенергията претърпя бързо развитие вследствие на разделянето на електропреносната и електроразпределителната система, достъпа на трети лица до мрежите за електроразпределение, приватизацията на производствени и разпределителни съоръжения и разделянето на мрежовите оператори от крайните доставчици.

Възможностите за частни инвестиции изобилстват и НЕКА е в уникална позиция с възможност да съветва клиенти, опериращи по цялата верига - разпределение, пренос и производство, включително от топлинни, ядрени и възобновяеми енергийни източници. Компанията е била регулаторен и пазарен консултант на Enel, Dalkia, Ener-G и други големи международни оператори при приватизационните търгове на няколко ТЕЦ-а и електроразпределителни компании.

Развитието на газоразпределителната мрежа предизвика силен международен интерес и бе съпътствано от много конкурентни търгове, като НЕКА консултира Enel и AMGA за придобиване на газоразпределителни лицензи. Компанията също подпомогна държавния регулатор по проект на Световната банка с пред-договорно консултиране и анализ на опита на други страни с либерализацията и издаването на лицензи за газоразпределение, както и изготвяне на стратегия за развитието на пазара на дребно на природен газ.

През последните години настъпи сериозно преструктуриране в сферата на централното отопление, като няколко топлофикационни дружества бяха приватизирани и дружеството бе консултант при някои от приватизационните търгове. NECA притежава експертни знания за анализ на цялостния пазар и на отделни топлоцентрали, включително оценка на екологични разрешителни, прогнозиране на търсенето, оптимизация на инвестиции и оценка на стойността на самите компании.

Управляващите партньори в NECA имат отлична репутация сред ключови фигури в големите компании на пазара и в държавната и общинска власт, което им дава добра възможност да лобират и улесняват комуникацията на всички нива".

От компанията засега не коментират намеренията, с които са закупили конкурсната документация, както и въпроса дали представляват интересите на клиенти, проявяващи желание за участие в приватизационните сделки.