Специалист в M&A сделките закупи документация за Е.ОН

1910
Специалист в M&A сделките закупи документация за Е.ОН

Имената на закупилите конкурсна документация за избор на инвестиционен посредник за продажбата на държавното участие в Е. ОН България Продажби и Е. ОН България Мрежи са вече ясни. Тринадесет от имената са на ИП, сред които и на големи банкови институции.

Прави впечатление името на четиринадесетият кандидат, закупил документация, и това е Ню Юръп Корпорит Адвайзъри.

Справка в сайта на Ню Юръп Корпорит Адвайзъри ООД (НЕКА) показва, че това е бутикова компания за корпоративни финансови и консултантски услуги, базирана в София. Тя предоставя консултантски услуги, включително по сливания и придобивания, приватизация, набиране на капитал, преструктуриране на активи на дружества и търгове за лицензии.

Компанията трупа опит от 1996 г. в много сектори, формиращи съвременната икономика, и постигна солиден обем от сделки в България и отвъд границите й.

В областта на корпоративните финанси дружеството е съсредоточило вниманието си върху телекомуникационния и енергийния сектор. Екипът на НЕКА има знания и опит в развитието на инфраструктурата в България, особено в газоразпределителния отрасъл, казват оттам.

Управляващи партньори в дружеството са Кенет Лефковиц и Иван Чорбаджиев. Компании-партньори са EPIC, NECP, A.T. Kearney и Trust and Value. 

Конкретно в частта за опита на НЕКА в енергетийния сектор, на официалния сайт на дружеството пише следното:

„Енергийният пазар в България претърпя значимо преструктуриране поради либерализацията си, уеднаквяването със стандартите на ЕС и растежа на частните инвестиции. НЕКА е активна в секторите на електроенергията, газа и отоплението и е натрупала значителни знания за регулаторните и конкурентни механизми, определящи пазара.

Пазарът на електроенергията претърпя бързо развитие вследствие на разделянето на електропреносната и електроразпределителната система, достъпа на трети лица до мрежите за електроразпределение, приватизацията на производствени и разпределителни съоръжения и разделянето на мрежовите оператори от крайните доставчици.

Възможностите за частни инвестиции изобилстват и НЕКА е в уникална позиция с възможност да съветва клиенти, опериращи по цялата верига - разпределение, пренос и производство, включително от топлинни, ядрени и възобновяеми енергийни източници. Компанията е била регулаторен и пазарен консултант на Enel, Dalkia, Ener-G и други големи международни оператори при приватизационните търгове на няколко ТЕЦ-а и електроразпределителни компании.

Развитието на газоразпределителната мрежа предизвика силен международен интерес и бе съпътствано от много конкурентни търгове, като НЕКА консултира Enel и AMGA за придобиване на газоразпределителни лицензи. Компанията също подпомогна държавния регулатор по проект на Световната банка с пред-договорно консултиране и анализ на опита на други страни с либерализацията и издаването на лицензи за газоразпределение, както и изготвяне на стратегия за развитието на пазара на дребно на природен газ.

През последните години настъпи сериозно преструктуриране в сферата на централното отопление, като няколко топлофикационни дружества бяха приватизирани и дружеството бе консултант при някои от приватизационните търгове. NECA притежава експертни знания за анализ на цялостния пазар и на отделни топлоцентрали, включително оценка на екологични разрешителни, прогнозиране на търсенето, оптимизация на инвестиции и оценка на стойността на самите компании.

Управляващите партньори в NECA имат отлична репутация сред ключови фигури в големите компании на пазара и в държавната и общинска власт, което им дава добра възможност да лобират и улесняват комуникацията на всички нива".

От компанията засега не коментират намеренията, с които са закупили конкурсната документация, както и въпроса дали представляват интересите на клиенти, проявяващи желание за участие в приватизационните сделки.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...