Спират Кремиковци до месец, ако не изпълни предписанията на Главна инспекция по труда

534
Производствените дейности в металургичния комбинат "Кремиковци" могат да бъдат спрени до месец, ако не бъдат изпълнени предписанията на Главна инспекция по труда (ГИТ) за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Това каза изпълнителният директор на ГИТ Тотю Младенов на пресконференция след националното съвещание на инспекцията, цитиран от БТА.

55 проверки за спазване на изискванията на трудовото законодателство е направила ГИТ за близо двегодишния период, откакто "Кремиковци" е с нов собственик. При проверките са дадени 524 задължителни предписания, спрени са от експлоатация 35 машини и съображения, потърсена е административно-наказателна отговорност от 40 длъжностни лица, включително и от работодателя, посочи Младенов. За този период изпълнителният директор на ГИТ е имал три срещи с ръководството на комбината, синдикатите, директорите на производства в комбината.

От 5 до 13 юли т.г. е извършена цялостна специална проверка от ГИТ по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в "Кремиковци". Резултатите показват, че в чугунодобива са дадени общо 75 предписания при две проверки през 2006 г. и други две проверки през тази година . 32 от предписанията за това производство не са изпълнени, за други шест - срокът, даден от ГИТ за изпълнението им още не е изтекъл.

В началото на годината ГИТ е подала сигнал до Софийска районна прокуратура по констатираните проблеми, но е получен отказ за образуване на производство. На 18 юли инспекцията по труда е изпратила повторно сигнал до Софийска градска прокуратура с копие до Върховна административна прокуратура.

Тотю Младенов посочи, че ГИТ е изчерпала всички възможни начини за въздействие върху работодателя за спазване на трудовото законодателство и ако няма много бърза реакция от прокуратурата, инспекцията ще премине към крайната мярка - спиране на производствени дейности в комбината.

ГИТ е изпратила писма до премиера, социалния министър, синдикатите, с които ги е уведомила за ситуацията в "Кремиковци", каза още Младенов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg