Кремиковци АД, мажоритарна собственост на компанията Global Steel, продължава да не спазва договора за продажба на електрическа енергия с Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД. Това се посочва в съобщение на пресцентъра на НЕК, изпратено до БТА.

Към 27 юни 2007 г. просрочените задължения по споразумителни протоколи за разсрочено плащане на металургичния комбинат са били 4.034 млн. лв., от които след натиск от страна на НЕК ЕАД, Кремиковци АД е платило 2.5 млн. лв.

Оставащите просрочени задължения за доставена на металургичния комбинат електрическа енергия към 3 юли 2007 г. са 1.945 млн. лева, се посочва в съобщението. Общата задлъжнялост на комбината е в размер на 80.086 млн. лв., от които 78.141 млн. лв. са обхванати в споразумителни протоколи за разсрочено плащане.

По тези причини НЕК ЕАД е предприело мерки по ограничаване на електрозахранването на Кремиковци АД, считано от 2 юли 2007 г., съобщават от компанията. Ръководството на НЕК декларира решимост да предприеме по-нататъшни мерки за защита на финансовите интереси на компанията чрез поетапно ограничаване на електрозахранването на металургичния комбинат.

Ръководството на Кремиковци АД е предупредено да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии. За последиците от евентуални производствени и екологични щети и аварии отговорност ще носи единствено Кремиковци АД, отбелязват още от НЕК.