Със Заповед на министъра на екологията на Р Сърбия е спряно изпълнението на проекта на Монбат АД в гр. Инджия, Сърбия, информираха от компанията.

Като аргументи за спирането се посочват технически и процедурни пропуски на компетентните органи на автономната област Войводина. Забележки по екологичното и техническо изпълнение на проекта не са направени.

Следва да се има предвид, че вече близо 2 г. Монбат притежава екологично разрешително, издадено съгласно изискванията на сръбското законодателство за реализиране на проекта в гр. Инджия, Сърбия и заводът за рециклиране на стари акумулатори вече е построен. Дружеството е подало документи за технически прием на обекта.

Ръководството на Монбат АД счита, че издаването на заповедта е пореден опит за дискредитиране на Монбат ДОО, гр. Инджия и препятстване на възможността за реализиране на проекта, зад които стои собственикът на сомборската фабрика за акумулатори „Blek Hors” - Concern "Farmakom M.B."

Адвокатският екип на Монбат АД е предприел необходимите законови действия за отмяна на издадената заповед. Ръководството на компанията очаква позитивно решение на проблема до края на 2008 г.

Забавянето на проекта в Р Сърбия няма да се отрази на прогнозираните резултати на Монбат АД за 2008 г. и 2009 г., информираха от компанията за Profit.bg.