Публичната компания Меком АД е в процес на увеличение на капитала. Оттам предлагат на пазара 14 млн. привилегировани акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. и кумулативен дивидент от 18% годишно за 5 години. Напоследък зачестиха и положителните новини около дейността на групата, като например сключените договори за износ на продукция към пазарите на Русия и Турция. В момента от Меком АД преговарят за експорт и към арабския свят. По повод тези и други събития около дейността на компанията, разговаряме с президента на Меком АД - Стефан Райчев.

Г-н Райчев, от Меком АД обявихте наскоро, че сте започнали проект за модернизация на част от съоръженията си. Може ли да разкажете повече за този проект?

Нашата инвестиция е за 17 млн. евро за разширяване и модернизация на свинекомплекса ни и е гарантирана от Danske Bank и правителството на Дания. Проектът за модернизация е изцяло разработен от компания от Дания. Освен модернизацията ще бъдат закупени и 3 300 разплодни животни от известната датска порода.

Кога ще приключи модернизацията и как ще се отрази тя на финансовите ви резултати?

Цялата инвестиция се надявам да приключи до месец юни 2011 г. Още след първата година приходите от тази дейност ще възлизат на 16 млн. евро при печалба след лихви и данъци приблизително 4 млн. евро. След четвъртата година приходите ще възлизат на 17 млн. евро и печалба след лихви и данъци 6.5 млн. евро.

В какъв срок смятате, че ще успеете да си възвърнете инвестираните средства?

Смятаме, че след приключването на модернизацията ще постигнем приходи от над 150 млн. лв. и печалба след приспадане на лихви и данъци над 25 млн. лв. за цялата група Меком. Най-песимистичният вариант според анализите ни е да си възвърнем инвестираните средства още на четвъртата година и то само от дейността на свинекомплекса.

Вие сте сред първите български компании, които се върнаха на руския пазар. Как успяхте да го постигнете?

В продължение на една година имахме многократни срещи с различни търговски и преработвателни фирми от Русия и срещи на по-високо ниво между двете правителства. Освен това имахме много сериозна и обстойна проверка от ветеринарните власти на Русия в самото предприятие Меком, за да получим лиценза за износ.

В резултат на това в момента имаме подписани и реално изнасяме за няколко руски фирми от Москва, Санкт Петербург, Калининград и Владивосток. До края на тази година смятаме да постигнем оборот за около 4.5 млн. долара, а за следващата година предвиждаме от порядъка на около 20 млн. долара.

Към кои пазари ще съсредоточите продукцията от нарасналия производствен капацитет?

Освен към руския пазар, ние сме се насочили и към турския. Наскоро подписахме договори с 4 компании от Турция за износ на месо. Компанията в момента работи усърдно и в посока навлизане на пазарите в Близкия Изток, Йордания, Кувейт, където в момента има голямо търсене на месни продукти.

Какво е вашето мнение за бизнес климата в България в момента?

Мисля, че България е една много атрактивна държава за инвестиции, така, че българският бизнес не може да се оплаква от високи данъци. Едно е вярно, че лихвените проценти на кредитите от българските банки са доста високи, но се надявам с влизането на България в Еврозоната и Шенген, българските банки да не останат странични наблюдатели, а да започнат да дават кредити на по-ниски лихви за атрактивни инвестиции в българската икономика.

Надяваме се също така и много пенсионни фондове, които разполагат с голям финансов ресурс, да започнат да инвестират по-активно в атрактивни проекти у нас.