За ефекта от забавянето на водещи европейски икономики върху развитието на българската, както и за сценария за трайно забавяне на икономиката ни, разговаряме с Прокопи Прокопиев, директор дирекция “Корпоративна политика“ в Енемона АД:

Г-н Прокопиев, как забавянето на водещи европейски икономики ще се отрази и започна ли да се отразява върху българския бизнес?

Ако погледнем българския бизнес, като цяло, виждаме, че слабият растеж на водещите европейски икономики започва да ограничава шансовете на българските износители да разширят своите позиции на стагниращия европейски пазар.

Когато страните са забавили икономическия си растеж, тяхната възможност да купуват стоки е намалена, съответно това оказва негативен ефект върху българския износ на суровини и материали, а по-ниските доходи в тези страни – върху търсенето, респективно износа на български потребителски стоки.

Тъй като бизнесът на Енемона не е експортно ориентиран, стагнацията на водещи европейски икономики няма пряко отражение върху дейността и финансовите ни резултати.

Възможен ли е сценарият за трайно забавяне ръста на икономиката? Има ли предпоставки за това?

Икономиката на България ще продължи да расте, но е неизбежно този темп на нарастване да не спадне в перспектива, сегашните нива не са устойчиви.

Секторът на енергетиката, обаче, ще расте с добри темпове както в България, така и в Европа още много години. Екологичните предизвикателства и свързаните с тях инвестиции съществуват независимо от темпа на растеж на една или друга икономика в даден момент от времето. Нямаме никакви притеснения по отношение на търсенето в нашия сектор.

Задлъжнялостта на публичните компании рискована ли е?

Наличието на дълг винаги увеличава риска за бизнеса, но в същото време не считам, че публичните компании, като цяло, са поели прекалено много дълг.

Сн.: Прокопи Прокопиев, директор дирекция "Корпоративна политика" в Енемона АД (Profit.TV)