Както знаем вчера Комисията за финансов надзор отне лиценза на инвестиционния посредник Стандарт инвестмънт. Екипът ни предлага на Вашето внимание мнението, предоставено от посредника, като публикацията е без редакторска намеса:

"Вчера Комисията за финансов надзор (КФН) взе решение да отнеме лиценза за извършване на дейност на Инвестиционен посредник „Стандарт Инвестмънт” (Стандарт Инвестмънт) поради нарушение на изискване, установено с Наредбата за капиталова адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници, което нарушение ние никога не сме извършвали. Доколокото ни е известно, решението е взето в отсъствието на ресорния Заместник-председател.

Стандарт Инвестмънт винаги е спазвал изискванията за капиталова адекватност и ликвидност, така както са разписани в нормативните актове и разяснени в указания и практики на КФН. В основата на решението на КФН за отнемане на нашия лиценз обаче е тълкуване на приетата от самите тях наредба, на което е придадено обратно действие за 7 години назад! Ако надзорния орган, действайки като „нормотворец”, бе формулирал по желания от тях начин въпросната наредба или поне бе приел инструкции в желания смисъл, Стандарт Инвестмънт щеше незабавно и стриктно да ги спазва.

Но с придаването на обратно действие на свое тълкувание, и то за години назад, ние считаме, че КФН нарушава по най-драстичен начин множество законови разпоредби и принципи на правото, включително изрични норми на Закона за комисията за финансов надзор относно прозрачността в работата на надзорния орган. Принцип на българското и европейското административно право е, че практиката на административните органи трябва да е последователна и предвидима, особено когато администрацията действа при условията на оперативна самостоятелност (какъвно е случая при отнемането на лиценза на Стандарт Инвестмънт).

Нещо повече, за последните три месеца Стандарт Инвестмънт отговаря на дискусионното капиталово изискване, така както го тълкува понастоящем КФН. Ние не виждаме нормално обяснение защо при такива обстоятелства надзорния орган прилага най-тежката административна принуда, след като дори и да бъде допуснато, че сме били в нарушение, въпросното нарушение е трайно преустановено и не съществува непосредствена и несъмнена опастност от негов рецидив! Затова за нас отнемането на лиценза на Стандарт Инвестмънт е ярка проява за незачитане от КФН на правото и подсказва, че с този акт се преследва цел, различна от законоустановената.

През месец септември 2011 г., след като отказахме да удовлетворим едно смущаващо искане, срещу групата Стандарт Инвестмънт бе подета масирана кампания, през която последователно и в рамките на половин година бе отказано разрешение на наш договорен фонд, беше отнет лиценз на новопридобито управляващо дружество, бяха съставени над 30 акта за установяване на административни нарушения и приложени принудителни мерки, и в крайна сметка, бе отнет лиценза и на Стандарт Инвестмънт.

За сравнение, от 2004 г., когато настоящите акционери придобиват Стандарт Инвестмънт и започват дейност на капиталовия пазар, няма нито едно наложено наказание на лица, управляващи и представляващи Стандарт Инвестмънт, на негови служители или имущесдтвена санкция срещу самия инвестиционнен посредник.

За целия период на нашата дейност нямаме нито едно оплакване от клиент. В рамките на водената срещу нас кампания бяха предявени едновременно за обратно изкупуване дялове от управляваните от Стандарт Асет Мениджмънт фондове за обща стойност около 2,3 млн лева. За участниците на капиталовия пазар е пределно ясно, че на българския неликвиден пазар подобно обратно изкупуване е неизпълнимо в кратките нормативни срокове, без да се увредят съществено интересите на другите инвеститори във фондовете и да се сринат цените на акците съответните емитенти.

Кампанията за дискредитиране и унищожаване на групата Стандарт Инвестмънт беше непосредствено изпълнена от директор в КФН, натоварен с надзорни функции. Този чиновник преди няколко години беше отстранен от ръководството на известно пенсионно-осигурително дружество поради намеса на екип на групата Стандарт Инвестмънт, разкрил извършени от него нередности.. В своите възражения пред КФН в административното производство по отнемане на лиценза на Стандарт Инвестмънт ние изложихме информация за предубедеността на този висш чиновник, и поискахме неговото отвеждане от всички надзорни действия спрямо нас, и преразглеждане на вече извършените с негово участие, за да може КФН да взима справедливи и непредубедени решения в производствата срещу нас. Отделно, ние подадохме оплакване в този смисъл и до г-жа Антония Гинева, отговаряща за жалбите в надзорния орган, но не сме получили отговор досега. С това бездействиепо подадените от нас жалби ние считаме, че бяха нарушени грубо принципите за безпристрастен и обективен административен процес и ние ще търсим защита на нашите права в съда.

За искането което не удовлетворихме, както и за действията на посочения по-горе директор от КФН ние уведомихме още през октомври 2011 г. компетентна правозащитна институция, а впоследствие – и ресорния вицепремиер. Наши чуждестранни клиенти са подали писма до посолствата на САЩ и Русия, за да търсят защита на техните интереси. Надяваме се, че е въпрос на дни правозащитните институции да вземат решаващо отношение по изложеното по-горе.

Нашият горчив опит от последната половин година е и покана до народните представители да се запитат дали с избора на настоящия състав на КФН те взеха правилното решение."