Премиерът Сергей Станишев разговаря по проблемите на комбината със синдикалните лидери Константин Тренчев и Желязко Христов, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Изплащането на заплатите на работещите в „Кремиковци" ще започне още тази седмица. В момента се уточнява единствено технологията за това и се търси начин за ускоряване на процеса. В това увери министър-председателят Сергей Станишев синдикалните лидери Константин Тренчев и Желязко Христов.

Той уточни, че е разговарял за възможностите за изплащане на заплатите със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева и с началника на политическия кабинет на МИЕ Красимир Янков.

Премиерът Сергей Станишев заяви твърдата си воля и ангажимент на правителството да се търси отговорност от всеки, свързан със злоупотреби и некомпетентно управление на „Кремиковци". Това стана в отговор на изнесени от синдикалните лидери данни и факти за нарушения в управлението на комбината през годините, които вече са предадени на компетентните органи.

Министър-председателят изтъкна също, че ще търси допълнителна актуална информация от министъра на вътрешните работи Михаил Миков за работата по проверките на данните, подадени от синдикатите. Той пое и ангажимент при нужда да проведе специална среща по темата с главния прокурор Борис Велчев.

По време на срещата премиерът Сергей Станишев потвърди още един ангажимент на правителството - да търси оптималния вариант за инвеститор в „Кремиковци". Той заяви, че продължава да има инвеститорски интерес към металургичното предприятие и че кабинетът ще съдейства с всичко, което е в неговите компетенции, за да продължи работата на „Кремиковци".

Снимка: БГНЕС