ЕВН България Електроснабдяване внимателно ще се запознае с постановеното решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Дружеството счита, че в този конкретен случай има множество специфики от юридическо и фактическо естество, с оглед на което съотнасянето и аналогията на този казус към други случаи от практиката не би била удачна, се казва в официално становище на дружеството относно наложената глоба от КЗК.

Това може единствено да доведе до неправилни изводи и погрешна предварителна преценка или действия.

В този конкретен случай клиент на дружеството - Надежда 94, гр. Кърджали - не е изпълнил свое договорно задължение по силата на Общите условия (ОУ) на ЕВН България Електроснабдяване, което не е позволило да бъдат предприети действия по промяна на данните след придобиване на имота. Ето защо промяната на собствеността за този клиент не е била отразена в базата данни на ЕВН България Електроснабдяване АД.

В резултат на това за един продължителен период нашето дружество дори е имало грешна информация относно лицето, което действително е консумирало електрическа енергия. От събраните факти в рамките на производството пред КЗК е видно, че реалният ползвател е бил различен от лицето, отразено в нашата база данни.

С неизпълнение на задълженията по ОУ от страна на клиента, дружеството не е притежавало актуална информация кой е действителният му клиент, кой консумира електрическата енергия и от кого в последствие действително следва да се поиска заплащане на енергията.

В този конкретен случай ЕВН България Електроснабдяване е действало изключително в унисон с регулаторната практика и със становищата, които се получават от нашия регулаторен орган по аналогични случаи.

Ето защо считаме, че и наложената от КЗК санкция в размер на над 256 000 лв. е неоснователна.

Независимо от това дружеството ни отново ще направи внимателна преценка на всички факти, свързани със случая, както и на възможностите, допустими от закона, за предприемане на последващи действия, с които ще защити своя интерес.