Хидравлични елементи и системи АД-Ямбол (

) свиква Общо събрание на акционерите на 12 юни 2008 г., на което ще се гласува обратно изкупуване на акции до 3% от капитала на дружеството.

Други две дружества от структурата на Стара планина Холд АД (М+С Хидравлик и Елхим Искра) също ще гласуват на годишните си акционерни събрания идентично решение за обратно изкупуване.

По тази причина Profit.bg се обърна към директора за връзки с инвеститорите на холдинга за коментар.

„Планираните операции показват едно добро отношение към инвеститорите, като се очаква те да стабилизират пазара и ограничат амплитудите на цената“, каза за Profit.bg Николай Митанкин, ДВИ на Стара планина Холд АД.

„Най-често мениджмънтът предприема обратно изкупуване на акции, когато прецени, че книжата на компанията са подценени. От друга страна, предвиденият размер до 3% от капитала не би следвало да повлияе върху качеството на капиталовите потоци на дружествата. Конкретните параметри при обратното изкупуване ще бъдат определени от съветите на директорите на компаниите.“, допълни той.

Срокът за извършване на изкупуването ще е не по-дълъг от 5 години, според съобщение, публикувано на БФБ.

В случай че в конкретно определения от Съвета на директорите срок не се изкупи максималния брой акции, общото събрание овластява Съвета на директорите по своя преценка да удължи този срок.

Минималната цена ще е минималната среднодневна борсова цена за акция за последните 52 седмици преди датата на обратното изкупуване, а максимална – 75% от максималната среднодневна борсова цена, също за едногодишен период.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 26 юни 2008 г. от 12.00 ч. на същото място и при същия дневен ред.

Последната дата за сключване на сделки с акции на дружеството на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА е 27 май 2008 г.

Днес с акциите на Хидравлични елементи и системи няма сделки, като цената на затваряне вчера бе 21.45 лв.