Предвиждаме приходите от продажби на продукция на предприятията от групата на Стара планина Холд АД, с изпълнителен директор Васил Велев, през тази година да бъдат над достигнатите през 2009-та нива, но значително по-ниски от постигнатите през 2008 година. Това се казва в Междинния доклад на холдинга за дейността през първото тримесечие на 2010 година.

Да припомним, че компанията консолидира през миналата година продажби в размер на 42.6 млн. лв., което бе с спад от 52% на годишна база.

„Първостепенна задача през 2010 г., в условията на продължаващата икономическа и финансова криза, ще бъде запазване на основните пазари и клиенти", уведомяват от компанията.

Оттам допълват, че планираните инвестиции в основната си част са за нови производствени мощности, довършване на започнатите инвестиционни проекти и осигуряване обновлението на продуктовата гама. „Дружествата ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми", обявяват от Стара планина.

От холдинга очакват и поетапно усвояване на средствата, спечелени от компаниите от портфейла на дружеството по проект „Технологична модернизация в големи предприятия", както и преодоляване на неблагоприятните фактори, свързани със забавените разплащания от страна държавни и общински структури.

„Персоналът в предприятията ще остане най-вероятно на същото равнище", уведомяват от холдинга. „Основна грижа ще бъде запазване на висококвалифицираните работници и служители. Това може да бъде постигнато чрез увеличаване натоварването на собствените производствени звена за сметка на намаляване на външни кооперирани услуги. Не предвиждаме значителен ръст на възнагражденията и социалните разходи".

Ръководството на Стара планина заключва, че в тези условия постигането на положителен финансов резултат при очаквания обем производство е основна задача за преодоляване на кризисния период, с цел недопускане на спад в пазарната капитализация, с което да се гарантират вложенията на акционерите и тяхната доходност.

Стара планина Холд приключи първото тримесечие на 2010 г. с неконсолидирана загуба от 39 хил. лв., спрямо 50 хил. лв. година по-рано.

Акциите на компанията още не са търгувани на БФБ във вторник. Вчера същите поевтиняха с 3.51%, до 2.555 лв. единична цена.